3 min. čitanja

Šetnja kroz povijest Bakra

Šetnja kroz povijest Bakra
Foto: TZ Grada Bakra

BAKAR - Bakarsko „Margaretino leto“ svake nas godine obraduje nizom zanimljivih i besplatnih tematskih tura. Koristeći metodu interpretacije baštine one najširoj javnosti na intrigantan način predstavljaju različite priče iz lokalne povijesti. Znajući da dobrih priča neće izostati ni ove godine, istražili smo što nas u tom pogledu očekuje sljedećih dana u Bakru.

Frankopanska avantura

Večer 25. lipnja bit će posebno uzbudljiva na zanimljivoj šetnici od Hreljina do Hreljinske gradine, nekadašnjeg uporišta velikaške obitelji Frankopan. Staza je odnedavno oplemenjena zanimljivim interpretacijskim pločama nadahnutima drevnim vladarima Hreljina. Da stvar bude još zanimljivija, ploče sadrže i „zaigranu avanturu“. Nju je u bilo koje doba moguće doživjeti samostalno, no kako je u društvu ipak uvijek ljepše, ovog utorka u 20.30 bakarska Turistička zajednica organizira treći po redu „zaigrani večernji pohod“ na Hreljin. Šetnju vodi prekaljena interpretatorica Iva Silla – ovom prilikom kostimirana u frankopansku damu – a namijenjena je avanturistima od 7 do 77, pod uvjetom da se prikladno odjenu, obuju i opreme (duge hlače, čvrste cipele, svjetiljke). Šetnja počinje ispred Dječjeg vrtića na Hreljinu.

Šetnja kroz povijest

Nekoliko dana kasnije, u subotu 29. lipnja, održat će se sada već kultna bakarska „Šetnja kroz povijest“. Domaćini su priredili uistinu bogat i, zahvaljujući sponzorima, besplatan program. Od 18 sati posjetitelji će imati jedinstvenu priliku zaviriti u knjižnicu bakarske Pomorske škole. Preko 150 godina stare karte, knjiga prve svjetske nautičarke i ostali zanimljivi izlošci opravdavaju naziv programa – „Tajne školske knjižnice“. Od 19.30 sati na novom trgu kod pontonske šetnice otvorit će se izložba „Inspirirani Bakrom“. Riječ je o katalogu ideja nastalih tijekom nedavnog prvog certificiranog tečaja za interpretacijske pisce u Hrvatskoj. U 20 sati startaju još dva programa. Prvi je tematska tura „Mreže sjećanja“, posvećena pomorskoj i ribarskoj baštini Bakra. Obilazak počinje na novom trgu, a vodi ga Iva Silla.

Na drugom kraju Bakra, točnije, u Gornjem gradu, od 20 do 22 sata trajat će Večer otvorenih vrata. Drugim riječima, posjetitelji će besplatno moći obići niz bakarskih znamenitosti – od monumentalne konkatedrale sv. Andrije i njenih skrivenih podzemnih katakombi, do mistične crkvice sv. Križa i čuvenog bakarskog Kaštela.

Šećer na kraju – klapa Cambi

Naposljetku, kako i priliči večeri u duhu pomorske baštine, program „Šetnje kroz povijest“ 29. lipnja zaključit će nastup odlične klape Cambi iz Kaštel Kambelovca. Koncert počinje ispred Kaštela u 22 sata, a kao i na sve ostale ovdje predstavljene programe, ulaz je besplatan, a najave nisu potrebne.

Vidimo se u Bakru, gradiću koji iz godine u godinu opravdava titulu malog bisera velikih priča!

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.