3 min. čitanja

SENZACIONALNO OTKRIĆE KOD VISA: Pronađen mistični sef olupine broda “Re d’Italia”

VIS – Ronilačka ekipa iz Komiže koju okupljaju Lorenzo Marović i sin Andy, na brodu “Re d’Italia” koji je potopljen u Viškom boju 1866. godine pronašla je sef za kojeg su do sad rijetki, poput Lorenza bili uvjereni da postoji.

Photo: Wikimedia

Sjećate li se Andyja Marovića, ronioca koji je još ovog ljeta dva put u jednom danu spasio Jadran? Upravo je on bio u timu svog oca pri pronalasku po mnogim povjesničarima do danas spornog sefa koji je trebao prevoziti zlato koje je navodno služilo da bi Dalmaciju podredili talijanskoj vlasti.

– 13 godina je trebalo da dobijemo legitiman zaron i potvrdimo ovaj nalaz. Sigurno će trebati pričekati određeno vrijeme kako bismo i saznali sadržaj. Za sad smo dobili usmeno odobrenje

Prvi pronašao brod, a onda i nešto za što svi tvrde da ne postoji

Lorenz Marović vodi školu ronjenja Manta na Komiži / Photo: Facebook

Lorenzo je točnu poziciju broda otkrio tražeći koralje još 2005. godine na 115 m dubine, 7 NM  sjeverno od Visa u smjeru Rogoznice. No s otkrićem su krenuli i problemi oko prava pronalaska, jer je isto tvrdio i bivši ministar kulture Jasen Mesić, a tad voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Potonji je naime vodio francusko-hrvatski tim koji je istraživao olupinu tek nekoliko dana nakon što je Marović nabasao na ostatke broda.

Ušli su u sudski spor kojeg je Lorenzo Marović izgubio na splitskom sudu, što i danas drži spornim. Za Morski.hr kaže:

– Sud grubo krši prava da uzme u obzir sve dokaze koje imam imao sam pohranjenu poziciju pronalaska. Upravo je to jedan od razloga zašto smo sad odmah krenuli u javnost s ovom objavom.

Da je tome tako govori činjenica da je iste 2005. godine pronađen još jedan brod gdje su se državne službe ponašale u skladu s procedurom i došle ga snimiti u proljeće 2006. godine, tako da tvrdnja o nekakvoj proceduradlnoj grešci prilikom mog pronalaska “Re d’Italia” kod Visa ne stoji, nego se radilo isključivo o političkim pritiscima da se sve zataška, a moguće i da se netko domogne ovog sefa – kaže Marović.

Jedan od zarona ekipe koju predvodi Lorenzo Marović. Photo: Facebook

Zlato namjenjeno potalijančivanju Dalmatinaca

Postoji legenda da je ukrcana određena količina sredstava u obliku američkih zlatnih dukata kao baza za otvaranje bankarskog sustava u Dalmaciji koji bi služio tome da Dalmatince pretvore u Talijane. Možemo to nazvati „tihom kolonizacijom“ ili kako god želite.

Ovaj pronalazak sam prijavio kao lojalan građanin, a ukoliko se potvrdi sadržaj sefa, Marovića bi mogla dočekati i nagrada od 10 posto procijenjene vrijednosti koja se mjeri u desecima milijuna eura.

– Danas, srećom imamu punu suradnju s Konzervatorskim uredom u Splitu, a što se tiče vrijednosti u sefu, to je teško procijeniti. Sumnja se na vrijednost o 250 000 tadašnjih talijanskih lira. No meni je najbitnije da ovo otkriće sačuvamo za našu djecu. 391 duša je ostala na dnu mora istog trenutka i te duše žele spokoj i mir, a do sad je tu bila čitava zbrka od strane svakakvih tipova koji tamo rone.

Ronilački centar Manta u Komiži kojeg vodi obitelj Marović

Koliko je bogato naše more, govori i podatak o nedavnom otkriću broda punog amfora na Pagu i to u relativno plitkom moru! A što li tek krije ovo naše more? – pita se na kraju znakovito Marović.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ: Heroj koji je Jadran spasio od katastrofe: “Brod bi se definitivno potopio da nismo došli!”

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.