2 min. čitanja

SENZACIONALNO OTKRIĆE Izgubljeni podmorski grad mogao bi promijeniti cijelo ljudsko shvaćanje povijesti!?

SENZACIONALNO OTKRIĆE Izgubljeni podmorski grad mogao bi promijeniti cijelo ljudsko shvaćanje povijesti!?
Foto: Screenshot/YouTube

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži duž zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno otkriće koje je podiglo mnogo prašine u svijetu arheologije i povijesti.

Ovaj podvodni grad, opisan kao monumentalna urbana struktura koja se proteže kroz podvodni pejzaž s impresivnih osam kilometara u dužinu i 3,2 kilometara u širinu, iznenadio je svijet svojom grandioznošću i zagonetnom prirodom.

Kada su Nacionalni institut za oceansku tehnologiju (NIOT) slučajno otkrili ove artefakte i strukture u prosincu 2000. godine tijekom rutinskog istraživanja onečišćenja, nitko nije mogao zamisliti kakvu bi to posljedicu moglo imati za naše razumijevanje ljudske povijesti.

U sljedećim godinama, otkriće je potaknulo stručnjake diljem svijeta na intenzivna istraživanja i rasprave o podrijetlu, starosti i značaju ovog fascinantnog nalazišta, javlja Indy100.

Jedan od najuzbudljivijih aspekata ovog otkrića je mogućnost da bi moglo redefinirati naše shvaćanje ljudske prošlosti. Dok su neki arheolozi tvrdili da bi ovaj drevni grad mogao biti stariji čak i od Harappanske civilizacije, drugi su izrazili skepsu zbog nedostatka čvrstih dokaza koji bi potvrdili takve tvrdnje.

- Desetljećima su arheolozi raspravljali o podrijetlo misteriozne civilizacije ‘Harappan’ koja je cvjetala na području današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije od otprilike 3000. pr. Sada, naša nova otkrića sugeriraju da su Harappani potekli od napredne matične kulture koja je cvjetala na kraju posljednjeg ledenog doba, a koja je potom potopljena porastom razine mora prije nego što je "povijest počela" - rekao je geolog Badrinaryan Badrinaryan.

Drugačiji pogled na povijest

Općenito se vjerovalo da dobro organizirana civilizacija nije mogla postojati prije 5500. godine prije današnjih otkrića. Mnogi nisu bili voljni prihvatiti da mitovi o potopu koji se spominju u mnogim drevnim vjerskim spisima sadrže zrnce istine.

Međutim, bez obzira na kontroverze i nesuglasice, ovo otkriće svakako otvara nova pitanja i potiče nas na dublje razmišljanje o drevnim kulturama i njihovim sudbinama. Uzbuđenje i znatiželja koju je ovo otkriće izazvalo odjekuje širom svijeta, potičući daljnja istraživanja i analize kako bismo bolje razumjeli tajanstvenu prošlost koja leži pod vodama zaljeva Khambhat.

Napredak u tehnologiji omogućio je detaljno istraživanje i dokumentiranje ovog podvodnog arheološkog nalazišta. Koristeći najsuvremenije sonarne tehnologije i podvodne kamere, znanstvenici su snimili impresivne prizore podvodnih građevina i artefakata, pružajući nam uvid u drevni svijet koji je ležao skriven ispod površine mora tisućama godina.

Kako se otkriće zaljeva Khambhat nastavlja istraživati i analizirati, možemo očekivati da će ono postati ključna točka u proučavanju ljudske povijesti i razvoja civilizacija. Ova fascinantna priča nas podsjeća na to koliko malo znamo o prošlosti naše planete i kako nam otkrića poput ovog mogu pomoći da bolje razumijemo putove koje je čovječanstvo prešlo kako bi došlo do trenutka u kojem se danas nalazimo.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.