2 min. čitanja

Senzacionalna arheološka otkrića u Muzeju grada Splita

Senzacionalna arheološka otkrića u Muzeju grada Splita
Foto: Miranda Hrabar / HRT

Zahvaljujući senzacionalnim otkrićima arheologa u "podzemlju" Muzeja grada Splita, zasigurno će se promijeniti dosadašnja razmišljanja i teze o tom dijelu Dioklecijanove palače.

Naime, do sada se za južni dio Dioklecijanove palače mislilo da je bio rezidencijalni prostor, a sjeverni - prostor vojarne i vježbališta za vojsku, ali najnovija otkrića mijenjaju tu uvriježenu sliku o palači.

Otkrića su iznjedrena tijekom rekonstrukcije prizemlja Muzeja grada Splita, odnosno Papalićeve palače iz 15. stoljeća. Ispod poda Muzeja i pločnika Dioklecijanove palače, odnosno u sjeveroistočnom kvadrantu palače, sačuvani su gotovo svi povijesni slojevi - od antike do 20. stoljeća.

Napokon skinute skele - Splitska predivna Papalićeva palača uskoro u ‘novom ruhu’
Palača obitelji Papalić, svojom je ljepotom i posebnošću bila svojevrsni uzor ostalim splitskim zgradama druge polovice 15. stoljeća. Ova palača u cijelosti odgovara tipu mletačke gotičke stambene palače, a karakterizira je dvorište koje osigurava privatnost, prizemlje namijenjeno gospodars…

Ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić-Baketić ističe za Hrvatski radio Radio Split da su perimetri zidova očuvani do te mjere da zapravo bacaju sasvim novo svjetlo na moguće tlocrte u sjevernim kvadrantima palače. To je, kaže, senzacija.

- Ranija istraživanja, kojih je bilo puno, bila su naime, parcijalna. Sad smo se nemalo iznenadili, znali smo da nečega ima, ali koliko ima slojeva i koliko ih je očuvano i koliko su zidovi očuvani da bacaju skroz novo svjetlo na moguće tlocrte u sjevernim kvadrantima palače. Svi smo nekako više pozornosti posvećivali južnim kvadrantima a za sjeverne se znalo da je tamo bila vojska pa nismo previše ni očekivali jer smo uvijek gledali u dosadašnje tlocrte i prikaze Palače koji su vrlo jednostavno obrađivali te sjeverne kvadrante, zato je ovo jedan veoma bitan trenutak u interpretaciji i ovoga dijela Palače. Sama činjenica da su sad pokazani svi slojevi poseban je to punkt u gradu s kojeg možete vidjeti sve slojeve grada, sve do 20. stoljeća. Kako su Rimljani imali od svih slojeva najčvršće strukture, sad čekamo da otkopamo ostatak ne bismo li dobili što veći dio tlocrta. Sve nas navodi na pretpostavke o postojanju termalnog kompleksa ili vježbališta. Za sve ovo trebat će još istraživanja - kazala je Bulić-Baketić.

Nalazi su fantastični, potvrdio je i Nebojša Cingeli, voditelj arheoloških istraživanja iz tvrtke "Neir". Dodaje kako puno elemenata pokazuju da je područje novih nalaza bilo korišteno u luksuznije svrhe od vojnih.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.