1 min. čitanja

Napokon skinute skele - Splitska predivna Papalićeva palača uskoro u 'novom ruhu'

Napokon skinute skele - Splitska predivna Papalićeva palača uskoro u 'novom ruhu'
Foto: Muzej grada Splita

SPLIT - Palača obitelji Papalić, svojom je ljepotom i posebnošću bila svojevrsni uzor ostalim splitskim zgradama druge polovice 15. stoljeća.

Foto: Muzej grada Splita

Ova palača u cijelosti odgovara tipu mletačke gotičke stambene palače, a karakterizira je dvorište koje osigurava privatnost, prizemlje namijenjeno gospodarskim skladištima i velika dvorana na prvome katu (piano nobile) do koje vodi kameno nenatkriveno stubište.

U veliku dvoranu Papalićeve palače, u kojoj su se krajem 15. stoljeća počeli sastajati splitski humanisti na čelu s Markom Marulićem, ulazilo se kroz ukrašena vrata na vrhu dvorišnih stuba.

Vrata bez lunete uokvirena su vijencem zavinutoga  konopa koji se smatra uobičajenim ukrasom radionice Jurja Dalmatinca. Na nadvratniku ulaza u dvoranu smješten je mali grb obitelji Papalić između natpisa HAEC QVIBUS IANCI – CVI FORTUNA FAVEBIT ili u prijevodu: Ovo su Ivanove riječi: "Sreća će mu biti naklonjena".

Ovaj tjedan su restauratori skinuli zaštitnu mrežu sa skele kako bi mogli u potpunosti dovršiti radove na restauraciji. Pročelje nam se počinje otkrivati u svom novom/starom sjaju, ponosno su najavili iz Muzeja grada Splita.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.