2 min. čitanja

SeaClear 2 kao nastavak uspješnog EU projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

SeaClear 2 kao nastavak uspješnog EU projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Ilustracija: DNŽ

DUBROVNIK - Nakon uspjeha EU projekta SeaClear, kroz koji je razvijen prvi autonomni robotski sustav dizajniran za traženje, identifikaciju i prikupljanje otpada na morskom dnu, konzorcij europskih istraživača razvit će robote za prikupljanje otpada s površine i iz dubljih područja Sredozemlja. U novom projektu sudjeluje i Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku kao jedini hrvatski partneri.

Timovi odgovorni za projekt HORIZON EUROPE SeaClear objavili su da su proširili svoj konzorcij i dobili sredstva za početak daljnjeg rada na daljnjem razvoju robotskog sustava i holističkom rješavanju problema morskog otpada kroz projekt: SeaClear2.0 – Sanacija morskog otpada u Sredozemlju: Robotska i participativna rješenja. Novi, poboljšani sustav demonstrirat će se na raznim lokacijama diljem Mediterana, među kojima je i područje Dubrovačko-neretvanske županije. Osim toga, projekt će financirati pet potprojekata za verifikaciju dijelova sustava i pristupa u drugim regijama mediteranskog bazena.

SeaClear 2.0, kao i njegov prethodnik, pokušava koristiti robote za borbu protiv jednog od najozbiljnijih ekoloških problema na svijetu: otpada u moru. Nova inicijativa koju financira EU će pokrenuti flotu pametnih robota za prepoznavanje i uklanjanje morskog otpada, nadovezujući se na uspjeh projekta SeaClear. Sustav koristi kombinaciju zračnih dronova, podvodnih rovera, autonomnih površinskih brodova i prilagođenih robotskih hvataljki te koristeći umjetnu inteligenciju, roboti mogu samostalno identificirati, locirati i skupljati otpad. Partneri imaju za cilj značajno proširiti mogućnosti sustava SeaClear koji već prolazi testove s odličnim ocjenama.

Kroz projekt SeaClear 2.0 bit će razvijena pametna, upravljiva grabilica koja može pokupiti veći otpad, poput guma, bicikala ili cijevi. S gotovo pola milijarde tona plastike koja svake godine ulazi u europska mora, tehnološka rješenja za prepoznavanje i uklanjanje otpada moraju biti povezana s društvenim intervencijama kako bi se spriječilo i smanjilo stvaranje i ispuštanje otpada od strane građana. Tako će SeaClear 2.0 osnažiti i aktivirati građane kroz brojne aktivnosti, uključujući gamificiranu aplikaciju za prijavu lociranog otpada, akcije čišćenje, izložbe, natjecanja i razne umjetničke instalacije za senzibilizaciju javnosti. Partnerski tim će također predložiti bolja rješenja za razvrstavanje i recikliranje, uz konkretne prijedloge za unaprjeđenje postojećih legislativa.

Projekt SeaClear2.0 započet će 1. siječnja 2023. i trajat će četiri godine. Financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE s ukupnim proračunom projekta od 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu.

Partnerski konzorcij se sastoji od 13 partnera iz 9 zemalja, s kombinacijom stručnosti u javnom angažmanu, kreiranju politika, robotskoj percepciji i kontroli, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj i ronilačkoj tehnologiji i operacijama te razvrstavanju i recikliranju smeća.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.