1 min. čitanja

Sastanak stručnjaka na Brijunima: "Trenutno su u Jadranu potvrđene samo 23 žive jedinke plemenite periske"

Sastanak stručnjaka na Brijunima: "Trenutno su u Jadranu potvrđene samo 23 žive jedinke plemenite periske"
Foto: HAOP / Screenshot

Na otoku Veliki Brijun sastali su se partneri projekta "Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru", u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Brijuni te uz suorganizaciju Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Trenutno je u Jadranskom moru poznato samo 23 potvrđeno žive jedinke plemenite periske, koje se monitoriraju u sklopu Projekta. "Građani putem akcije "Jeste li ih vidjeli?" dojavljuju lokacije potencijalno živih jedinki. Samo u 2023. godini bilo je više od 200 dojava građana što pokazuje na veliki interes, ali i važnost da aktivnosti projekta medijski budu popraćene kako se interes za temu ne bi smanjio.

Sastanak je održan 11. travnja 2024. godine na otoku Velik Brijun, okupivši predstavnike svih partnera projekta iz različitih sektora, uključujući javne institucije, nevladine organizacije, lokalne vlasti i znanstvene istraživače. Terenski dio, u organizaciji Aquariuma Pula, održan je 12. travnja 2024. 

Glavni cilj sastanka bio je evaluirati napredak projekta tijekom protekle godine te postaviti smjernice za buduće aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove populacije plemenite periske u Jadranskom moru. 

Na sastanku su prezentirani rezultati istraživanja provedenih u protekloj godini, uključujući podatke o stanju populacije periske, utjecaju ljudskih aktivnosti na njihovo stanište te napredak u provedbi mjera zaštite i obnove. Također su razmatrane najnovije znanstvene spoznaje i preporuke stručnjaka u području očuvanja morske biološke raznolikosti.

Kroz konstruktivne rasprave i razmjenu ideja, dogovorene su konkretne akcije za iduće razdoblje, uključujući jačanje nadzora i zaštite staništa periske, educiranje lokalne zajednice o važnosti očuvanja morskih ekosustava te nastavak istraživanja s ciljem boljeg razumijevanja biologije i ekologije ove ugrožene vrste, priopćeno je sa sastanka.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.