2 min. čitanja

Samo 55 vatrogasaca pokriva Dugi otok i susjedne otočiće - Odriču se dnevnice da bi mogli imati opremu!

Samo 55 vatrogasaca pokriva Dugi otok i susjedne otočiće - Odriču se dnevnice da bi mogli imati opremu!
Zapovjednik DVD-a Sali Jurica Ušalj s kolegama - Foto: Dugi otok trail / Facebook

Prilično je izvjesno da ove godine požarna sezona neće biti laka. Posao vatrogasaca na otocima, prema nekim procjenama, ubraja se u najzahtjevnije na tom području zbog lošijih tehničkih mogućnosti, odnosno zbog slabije opreme i nedostatka ljudstva, piše HRT Radio Zadar.

Nedavno su saljski vatrogasci imali prvi ovosezonski požar zbog nesmotrenog spaljivanja biljnog otpada. Osim neopreza otočana, život im otežavaju i loše održavani putovi.

– Zbog neprohodnih puteva mi jednostavno ne možemo u datom trenutku uhvatiti požar dok je on u nekom začetku i malome obujmu. Konfiguracija terena je takva da se požar jako brzo širi, vegetacija je izrazito nabujala - pojasnio je Jurica Ušalj, zapovjednik DVD-a Sali.

Kako bi si popravili izglede u sezoni, vatrogasci se pripremaju cijelu godinu, no nedostaje financijske potpore.

– Mi taj posao odrađujemo profesionalno a samim time imamo pravo po zakonu na adekvatnu naknadu. Bude godišnje po tisuću sati, dobrovoljno, volonterski odrađenih sati kako bismo podigli razinu spremnosti - kazao je zapovjednik Ušalj.

Vatrogasna postrojba DVD-a Sali zadužena je za 150 četvornih kilometara koji obuhvaćaju Dugi otok, otoke Zverinac, Krknatu i Lavdaru te još desetak otočića koji su povremeno naseljeni. Dio terena dostupan je jedino brodom, a sve to pokriva 55 operativnih dobrovoljaca.

– U Zadarskoj županiji imate na takvoj površini dvije javne postrojbe, državnu intervencijsku postrojbu, dva DVD-a sa stalnim dežurstvom - otkrio je Rajko Beneti, predsjednik DVD-a Sali, Dugi otok.

Svake godine desetak novih dobrovoljaca prolazi tečaj, među njima iz godine u godinu sve više žena.

– Radimo to s dušom, sa srcem, i ženske i muški, svi smo rame uz rame, nema tu razlike između mene i žene - naglasio je predsjednik DVD-a Sali.

– Cure su u nekim momentima i puno aktivnije, spretnije, brže nego što smo mi, dodao je.

Posljednje je navalno vozilo stiglo zahvaljujući suradnji Zadarske županije i vlade pokrajine Tirol. Uvjet je bio da vozilo bude parkirano pod krovom, pa su pronađeni donatori za materijal i zajedničkim je naporima sagrađena nadstrešnica.

– Bez toga ne bi bilo ni kamiona. Svi naši volonteri odricali su se praktički svojih dnevnica što su izlazili na požar i ostavili to u DVD-u da bi mi mogli imati opremu. Praktički sve ovo što vidite iza mene je našim rukama sagrađeno - rekao je Jurica Ušalj, zapovjednik DVD-a Sali.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.