3 min. čitanja

SAD, Velika Britanija i Australija zajedno protiv Kine – sklopili pakt o pomorskoj vojnoj suradnji

SAD, Velika Britanija i Australija zajedno protiv Kine – sklopili pakt o pomorskoj vojnoj suradnji
Foto: Pixabay

SAD je najavio povijesni vojni pakt s Velikom Britanijom i Australijom u indopacifičkom području, prvi takve vrste nakon Drugog svjetskog rata, a sve kako bi obuzdali širenje kineskog utjecaja na ovom području.

– Ovom inicijativom želimo osigurati da svatko od nas sudionika ima najsuvremenije sposobnosti za manevriranje i obranu, koje su nam potrebne u ovom trenutku kako bismo se obranili od brzorastućih prijetnji – kazao je na zajedničkoj videokonferenciji za novinare američki predsjednik Joe Biden.

U službenom priopćenju potpisnika ovog pakta stoji da je cilj obrambenog sporazuma “zaštita zajedničkih vrijednosti te promicanje sigurnosti i prosperiteta u indopacifičkoj regiji”. Iako nitko nije izrijekom spomenuo Kinu, svima je jasno da širenje kineskog utjecaja u ovom dijelu svijeta ne odgovara SAD-u i njezinim partnerima, piše The Maritime Executive.

SAD ustupa vojnu tehnologiju Australiji

Prema ovom paktu Australija će prvi put u povijesti početi graditi podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju. I ne samo to. Suradnja uključuje razmjenu znanja na području umjetne inteligencije te informatičkih i kvantnih tehnologija.

Foto: Pixabay

– Naš svijet postaje sve složeniji, osobito u indopacifičkoj regiji. Kako bismo odgovorili na izazove te pomogli u pružanju stabilnosti i sigurnosti koja je potrebna našoj regiji, moramo podići naše partnerstvo na novu razinu. A to je partnerstvo koje nastoji uključiti, a ne isključiti – poručio je australski premijer Scott Morrison.

Prvi korak u ovoj suradnji je postavljanje temelja za australski program nuklearnih podmornica, koje će uz tehničku pomoć SAD-a i Velike Britanije biti izgrađene u australskom gradu Adelaideu.

Morrison naglašava da, iako će podmornice imati nuklearni pogon, neće imati nuklearno naoružanje.

– Australija ne pokušava nabaviti nuklearno oružje ili uspostaviti civilnu nuklearnu sposobnost. Nastavljamo i dalje ispunjavati sve svoje obveze u pogledu neširenja nuklearnog oružja – obećao je australski premijer.

Francuska izvukla najdeblji kraj, Kina bez službenih reakcija

Najavom ovog novog vojnog pakta deblji kraj izvukla je Francuska, točnije njihova kompanija Naval Grupa koja je 2016. godine potpisala s Australijom ugovor vrijedan 65 milijardi dolara o izgradnji 12 sofisticiranih podmornica. No ugovor je prema pisanju stranih medija nedugo nakon sklapanja naišao na poteškoće – što zbog prekoračenja troškova, što zbog kašnjenja, što zbog promjene tehnologije.

Francuska vlada ljutito je reagirala na najavu da će ugovor s Naval Grupom biti zamijenjen dogovorom o američkoj i britanskoj tehnologiji.

Foto: Pixabay

– Američki izbor da isključi europskog saveznika i partnera, poput Francuske, iz strukturirajućeg partnerstva s Australijom, u vrijeme kad se suočavamo s dosad neviđenim izazovima u indopacifičkoj regiji, bilo u smislu naših vrijednosti ili u smislu poštivanja multilaterizma temeljenog na vladavini prava, pokazuje nedostatak koherentnosti koju Francuska može samo primijetiti i žaliti – stoji u zajedničkom priopćenju francuskog ministra vanjskih poslova Jean-yves Le Driana i ministrice oružanih snaga Florence Parly.

Službena Kina nije se previše oglašavala oko kreiranja novog pakta. Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu tek je kratko u razgovoru za Reuters rekao da “određene nacije ne bi trebale graditi blokove isključenja koji ciljaju ili štete trećim stranama, te da bi se određene zemlje konačno trebale otarasiti svog hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda”.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.