1 min. čitanja

SABOR USVOJIO ZAKON Jednokratna plastika konačno odlazi u povijest

SABOR USVOJIO ZAKON Jednokratna plastika konačno odlazi u povijest
Foto: Letsrecycle

Hrvatski sabor usvojio je danas većinom glasova Zakon o gospodarenju otpadom, prema kojem se zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih proizvoda.

Potpuna zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica stupa na snagu početkom iduće godine, dok se od 3. srpnja 2024. zabranjuju proizvodi koji imaju čep ili poklopac izrađen od plastike.

Prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom, država, županije i Grad Zagreb biti će obvezni izraditi Plan gospodarenja otpadom. Tu obvezu zasad su imale samo jedinice lokalne samouprave.

Zakon propisuje nadležnost županijskog upravnog tijela za vođenje Očevidnika sakupljača, a Ministarstvo održivog razvoja biti će zaduženo da izdaje dozvole za gospodarenje otpadom za opasni otpad i neopasni otpad koji se obrađuje postupcima u kojima se otpad koristi kao gorivo ili za drugi način dobivanja energije i spaljivanje otpada na kopnu.

Hoće li i koliko u Hrvatskoj odredbe ovog zakona biti i primjenjene, ostaje nam za vidjeti. Nadamo se samo da je mukama po otpadu i plastici, uskoro kraj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.