2 min. čitanja

Sa stogodišnjom Tartanom prevozit će poljoprivredne proizvode s otoka na kopno

Sa stogodišnjom Tartanom prevozit će poljoprivredne proizvode s otoka na kopno
Foto: Screenshot / HRT

PULA - Tartanom izgrađenom daleke 1927. godine planiraju s otoka na kopno prevoziti vino, maslinovo ulje, sir - sve što proizvedu otočki poljoprivrednici.

Mnogima na nedavnoj Full Moon Regatti pogled privukao jedan 'starac' među flotom mladih brodova pogonjenih snagom vjetra. Radilo se o Tartani, drvenom brodu izgrađenom davne 1927.

Brod je u Pulu doplovio prije par godina, a nakon remonta prije godinu dana je porinut. Kapetan broda je poznati nautičar Livio Jelčić, čovjek zaljubljen u more, brodove i brodogradnju, piše Istra24.

Model Tartana praktički je nestao s Mediterana i po mnogočemu je vrlo poseban. Ovakvi brodovi se ni u čemu ne mogu uspoređivati s modernim karbonskim brodovima, ovo su brodovi za jednu sasvim drugu priču, smatra Jelčić.

Otkrio je i planove za ubuduće. Naime, ovim toliko posebnim plovilom planiraju s otoka na kopno prevoziti vino, maslinovo ulje, sir - sve što otočki poljoprivrednici proizvedu. Dodaje u šali da je jedini uvjet da ih se ne pita kada će doći, jer plove na jedra.

- Uskoro krećemo u pravi posao, kupili smo još jedan brod, Big Mama, 22-metarski schooner s dva jarbola kojeg sređujemo. Tako da će Tartana ploviti po Jadranu, a Big Mama po cijelom Mediteranu, ispričao je Jelčić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Full Moon Regatta u Puli jutros očarala prolaznike
Full Moon Regatta od Pule do Cresa startala je s 80-ak jedrilica danas u 7 sati, otvorivši tako sezonu jedrenja u kategoriji krstaša na Sjevernom Jadranu. Malobrojni vozači i pješaci koji su jutros prije 7 sati prolazili dijelom pulske obale prema Mandraču, zaustavljali su se da bi uslikali
Na Krk stigao poznati jedrenjak | | Morski HR
Ispred grada Krka jutros se usidrio Royal Clipper, jedan od najpoznatijih jedrenjaka za kružna putovanja s 5 jarbola i čeličnim trupom, koji trenutačno krstari Jadranom. Nakon Istre, gotovo 135
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.