2 min. čitanja

"Sa(n)jam knjige u Istri" - više od 100 programa uz atraktivne književne goste

"Sa(n)jam knjige u Istri" - više od 100 programa uz atraktivne književne goste
Foto: Pixabay/Ilustracija

PULA - "Sajam s ljudskim licem", tako tepaju poznatom sajmu knjige romantičnog naziva "Sanjam knjige u Istri". Nakon više od stotinu programa uz atraktivne književne goste iz zemlje i svijeta, manifestacija u Puli je završila. Ovogodišnja tema bila je "povratak", a predstavilo se 280 izdavača.

Pulska fotografkinja i snimateljica Ivana Vareško dobitnica je čitateljske nagrade "Dr. Ivo Borovečki", koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje već desetu godinu zaredom za najčitatelja, u spomen na dr. Ivu Borovečkog, iznimnog intelektualca i velikog prijatelja Sajma. Nagrada ime nosi po doktoru Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, radiologu, poliglotu i intelektualcu, te jednom od najistaknutijih hrvatskih esperantista, zaslužnog za prijevode hrvatske književnosti na taj nadnacionalni jezik. Nagrada uključuje skulpturu u obliku slova Č Marine Orlić i poklon-paket knjiga u vrijednosti od tisuću kuna.

U danu zatvaranja njegova 28. Izdanja, na Sajmu knjige u Istri objavljeni su i finalisti književne nagrade Fric, koju dodjeljuje tjednik Express a koja se godišnje dodjeljuje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine.

U finale su ušli Magdalena Blažević ("U kasno ljeto"), Miljenko Jergović ("Trojica za Kartal"), Kabil Namik ("Yesterday"), Đorđe Matić ("Niotkud s ljubavlju"), Dalibor Šimpraga ("Izvještaj o generaciji") i Martina Vidaić ("Stjenice").

Kupovale su se knjige svih žanrova. Prednjačili su beletristika, popularna znanost i dječja literatura.

Susret s autorima u neformalnom ozračju posebnost je pulskog sanjanja knjiga.

- Uživala sam na sajmu. Sretna sam da su me pozvali. Lijepo je upoznati svoje čitatelje, to je privilegija, saznati što imaju za reći o nečemu što si stvarao u privatnosti - kazala je književnica Kassima.

- Publika, autori, izdavači na jednom mjestu u takvom nekakvom spoju, gotovo ljubavi, to se rijetko gdje događa i to su bili glavni komplimenti naših inozemnih autora koji su se prvi put našli na sajmu, izjavila je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

Mnogi autori obećali su da će se vratiti na 29. "Sanjanje knjiga u Istri". Pripreme već su počele, a tema će 2023. godine biti strip i stvarnost, prenosi HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.