2 min. čitanja

S otoka Rave stižu nove slike zagađenja: “Ovako izgleda more 700 metara od uzgajališta!”

S otoka Rave stižu nove slike zagađenja: “Ovako izgleda more 700 metara od uzgajališta!”
Foto: Čitatelj

RAVA – Stanovnici Rave, otoka u Zadarskom arhipelagu, zabrinuti su zbog učestalih masnih naslaga, prljavštine, slabe vidljivosti, smrada i ugibanja pojedinih vrsta u Ravskom kanalu. Kako smo već pisali, za sve krive uzgajalište ribe Cromaris koji ima svoje kaveze u neposrednoj blizini otoka. Iz Cromarisa pak kažu da se drže svih zakonskih odredbi pa i onih vezanih za očuvanje okoliša, te posjeduju najzahtjevnije svjetske certifikate za očuvanje okoliša. No njihovo pojašnjenje ne smiruje otočane. stižu nam nove uznemirujuće snimke. “Od kud onda ovo onečišćenje?”, pitaju se uznemireni otočani.

– Povodom vašeg teksta u vezi otoka Rave i uzgajališta Cromaris, šaljem vam par slika da vidite kako izgleda more 700 metara od uzgajalištata. Pošto ja živim nasuprot uzgajališta i iz dana u dan gledam šta se dešava, mogu vam potvrditi slikama da je to strašno – piše nam još jedan otočanin koji se ne miri s činjenicom da more nije kako je bilo nekad.

Foto: Čitatelj

Pitali smo ga koliko to traje, koliko je velika mrlja, je li zaudara li i ostavlja li traga na živi svijet u moru?

– Zagađenje traje od kad su kavezi za ribogojilište u funkciji i svaki dan samo ovisi o vjetru i kurentu gdje će ga odneti. Periodično su vidljive naslage na kamenu na obali, ali se u moru često vide teške prljavštine. Koliko je meni poznato, radnici vrše pranje mreža na lokaciji, što još pogoršava situaciju. Situacija je katastrofalna zbog toga što je Ravski kanal jako mali i uzak. Definitivno će se situacija sve više pogoršavati ukoliko se nešto ne poduzme – priča nam ovaj otočanin.

Foto: Čitatelj

Uz sve ove probleme, dodaje, da “posljednja tri dana više brodova povlače ludar uzduž i uširoko kroz Ravski kanal”.

– Ono što zagađenje ne uništi, to će ludar pokupiti i onda ćemo imati mjesečevu površinu pod morem – zaključak je ovog Ravljanina, koji uz fotografije šalje i snimku koju je danas snimio:

Podsjetimo još jednom, na pitanje da komentira situaciju i optužbe otočana za zagađenje, odgovorio nam je direktor društva Cromaris d.d., Goran Markulin.

– Cromarisu je u interesu da more u kojem uzgaja ribu bude maksimalne čistoće, tako radimo i uvijek ćemo tako raditi i to pokazuju sve znanstvene analize i certifikati – kazao je, a odgovor u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Foto: Čitatelj

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POSLJEDICE UZGAJALIŠTA? Stanovnici Rave: “Previše kaveza, more je masno i mutno, nestaju vrste”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.