2 min. čitanja

Ruska mornarica uspostavila blokadu ukrajinske obale Crnog mora

Ruska mornarica uspostavila blokadu ukrajinske obale Crnog mora
Foto: Twitter

Ruska mornarica uspostavila je blokadu ukrajinske obale Crnog mora, priopćilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane, upozoravajući da ruski ratni brodovi nastavljaju s napadima s mora i vjerojatno planiraju desant.

Blokada je ostavila Ukrajinu “efektivno izoliranu” od međunarodne pomorske trgovine jer ruska mornarica nastavlja izvoditi raketne napade na zemlju i planira amfibijske operacije iskrcavanja, prema britanskim obavještajnim službama.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1503120744280170501?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503120744280170501%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.washingtonexaminer.com%2Fnews%2Frussian-navy-establishes-blockade-of-ukraines-black-sea-coast

“Ruske pomorske snage uspostavile su ‘udaljenu blokadu’ ukrajinske obale Crnog mora, učinkovito izolirajući Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine”, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

“Ruska mornrica nastavlja izvoditi raketne napade na ciljeve diljem Ukrajine. Rusija je već izvela jedan amfibijski desant u Azovsko more i mogla bi nastaviti s izvođenjem takvih operacija u narednim tjednima”, nastavlja se u obavijesti.

Na početku invazije prošlog mjeseca, američki obrambeni dužnosnici potvrdili su ruske amfibijske napade koji su se sastojali od desanta pomorskog pješaštva koji se kretao na obalu iz Azovskog mora, zapadno od Mariupolja, na jugu Donjecke oblasti, piše Washington Examiner.

Dok ruski brodovi kontroliraju brodske putove, ukrajinska vojska je navodno imala neke uspjehe na Crnom moru tijekom rata.

Ukrajinska vojska je 8. ožujka tvrdila da je uništila Vasilij Bykov u blizini lučkog grada Odese, jedan od dva ruska ratna broda koji su prošlog mjeseca izveli napad na Zmijski otok u Crnom moru. Ukrajinska vlada tvrdi da je to jedan od dva ruska broda koja su uništena tijekom dosadašnjeg rata.

Ukrajina, drugi najveći svjetski otpremnik žitarica, ima otprilike 1700 milja obale duž Crnog i Azovskog mora te 15 trgovačkih luka .

Blokada bi mogla poremetiti glavni trgovački koridor za Ukrajinu i druge zemlje s obalom na Crnom moru, uključujući Gruziju na istoku, Tursku na jugu, te Bugarsku i Rumunjsku na zapadu. Rusija također ima obalu na moru.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad drugim ključnim plovnim putem, Azovskim morem, i zatvorile brodove u njemu i iz njega na početku ruske invazije na Ukrajinu prošlog mjeseca.

Pomorska agencija Ujedinjenih naroda priopćila je u petak da će nastojati stvoriti “siguran pomorski koridor” kako bi se trgovačkim brodovima i njihovim posadama zaglavljenim u Crnom i Azovskom moru omogućilo da odu bez opasnosti od napada.

Stotine trgovačkih brodova zaglavilo je u Crnom i Azovskom moru od početka rata, a najmanje pet ih je pogođeno.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Rat u Ukrajini stvorit će nedostatak pomoraca – Ukupno čine 14,5 posto svjetske radne snage u pomorstvu
Ukrajinci tvrde da su potopili ruski brod – Glavna ukrajinska luka očekuje napad i priprema obranu
Više od tisuću pomoraca je direktno ugroženo u Crnom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.