2 min. čitanja

Ruska mornarica priprema za mogući test torpeda na nuklearni pogon

Ruska mornarica priprema za mogući test torpeda na nuklearni pogon
Podmornica Belgorod - Foto: Ruska ratna mornarica

SAD proteklih tjedana promatra ruske vojne brodove kako se pripremaju za moguću probu novog torpeda na nuklearni pogon, rekao je za CNN viši američki dužnosnik s izravnim saznanjima.

Prošlog su tjedna primijećeni brodovi koji napuštaju područje testiranja u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez provođenja testa. SAD vjeruje da su Rusi možda naišli na tehničke poteškoće.

Među plovilima koja su sudjelovala u tim pripremama bila je i Belgorod, podmornica s krstarećim projektilima modificirana za specijalne operacije koja može lansirati bespilotna podvodna vozila uključujući i torpedo Poseidon.

Torpedo Poseidon je podmorsko autonomno plovilo na nuklearni pogon koje može nositi i konvencionalno i nuklearno streljivo. Njegov nuklearni pogonski sustav daje mu gotovo neograničen domet.

SAD ne vjeruje da bi bilo koji test uključivao detoniranje nuklearne naprave. Svaka potencijalna opasnost dolazila bi od kvara nuklearnog pogonskog sustava, što bi moglo predstavljati rizik od radioaktivnosti.

- Ovo se može promatrati kao dio šire slike i nedavne vojne prakse Rusije slanja loše obučenih i nedovoljno opremljenih trupa u Ukrajinu -  rekao je jedan zapadni diplomat za CNN.

- Ruska vojna industrija prolazi kroz teška vremena, a također možemo vidjeti da zapadne sankcije na visokotehnološku vojnu robu imaju učinka i zato se one moraju nastaviti - dodao je.

Belgorod je najduža podmornica danas u svjetskim oceanima i predana je ruskoj mornarici u lipnju.

S više od 185 metara, duža je čak i od podmornica američke mornarice Ohio klase s balističkim i vođenim projektilima, koje dolaze na 173 metra.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nestala ruska podmornica koja je u stanju izazvati nuklearni tsunami visok 500 m i ozračiti obalne gradove!
Vladimir Putin je možda operativno rasporedio veliku nuklearnu podmornicu koja nosi svoje najnovije oružje sudnjeg dana, upozorio je NATO svoje članice. Belgorod je nestao iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i možda je na putu prema Karskom moru kako bi testirao nuklearno oružje Posejdon, suger…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.