1 min. čitanja

Rusija ‘djelomično’ oslobodila pristup ukrajinskim lukama

Rusija ‘djelomično’ oslobodila pristup ukrajinskim lukama
Foto: Youtube/Screenshot

MARIUPOLJ – Rusija je djelomično oslobodila pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru, priopćile su u utorak ukrajinske vlasti, što bi mogao biti znak smirivanja napetosti na tom osjetljivom području koje je u središtu sukoba Kijeva i Moskve.

Vrlo važne za ukrajinski izvoz, “luke Berdjansk i Mariupolj su djelomično odblokirane, prenosi N1. Brodovi ulaze i izlaze kroz Kerčka vrata” koja Crno more povezuju s Azovskim, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministra za infrastrukturu Volodimira Omeljana.

– Ruska strana ih zaustavlja i pregledava kao i prije, ali je promet djelomično ponovo uspostavljen – dodao je.

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak je sedamnaest brodova još čekalo na ulaz u Azovsko more, a jedan je čekao na izlaz.

Kijev i Moskva su u najgorem sukobu zadnjih godina pošto je Rusija 25. studenog na silu zaustavila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušavala ući u Azovsko more.

Prije pomorskog izgreda Kijev i Zapad su mjesecima optuživali Rusiju da namjerno “sprječava” prolaz trgovačkih brodova kroz Kerčka vrata, na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Sukob je potaknuo bojazan od eskalacije između dviju bivših sovjetskih republika. Premda je Zapad podupro Ukrajinu u tom sukobu, pozvao je obje strane na suzdržanost.

N1

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.