1 min. čitanja

Rovinjski učenici rade na projektu očuvanja lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca

Rovinjski učenici rade na projektu očuvanja lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca
Foto: Grad Rovinj / Wikimedia

ROVINJ - Sredinom rujna učenici Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, uz pomoć učenika Strukovne škole “Eugen Kumičić”, nastavili su s aktivnostima u sklopu njihova projekta “Očuvanje lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca Pholas dactylus u obalnom području Rovinja”, sufinanciranog od strane Ininog projekta “Zeleni pojas 2022”.

Opremljeni perajama, maskama i disalicama, ali i podvodnom kamerom, učenici su, u pratnji profesora Andreja Jaklina i Daniela Sumana, istraživali podmorje oko mandrača Ortopedske bolnice s ciljem određivanja vrste morskog dna i pripadajućih mu bentonskih zajednica organizama koje karakteriziraju okoliš u kojem obitava kamotočac Pholas dactylus.

Pholadidae Pholas dactylus - Foto: Wikimedia

Unatoč snažnom gibanju valova koji su podigli pijesak i mulj s morskog dna, smanjujući tako vidljivost, učenicima je pošlo za rukom snimiti neke tipične organizme ovog pješčanog dna.

Podsjećamo, prethodno su učenici uklonili sav materijal nataložen na stanište zaštićenog školjkaša, s ciljem povećanja površine dostupne za buduće ukorjenjivanje ličinki.

Foto: Grad Rovinj

Osim toga, proveli su i monitoring područja, a dobiveni rezultati predstavljat će referentnu točku za daljnje uspoređivanje broja i gustoće ovog školjkaša.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.