4 min. čitanja

Rovinjska regata slavi punoljetnost i važne obljetnice atraktivnim programom

Rovinjska regata slavi punoljetnost i važne obljetnice atraktivnim programom
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - Tradicijske barke punoljetne Rovinjske regate ove će godine zaploviti u slavljeničkom, rođendanskom raspoloženju od 7. do 9. lipnja. Proslavu će uveličati atraktivni jedrenjaci Nerezinac i Tartana, noćni defile, brojne radionice za djecu te gastronomski novitet “Virada u pinjati! – Viràda in pignàta!” u kojem će se sudionici regate, uz jedriličarski, predstaviti i kroz kulinarski doživljaj!

Rovinjska regata u životu grada Rovinj-Rovigno predstavlja važan događaj, a on ove godine s pravom nosi epitet posebnog. Naime, Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom od početnih je zaveslaja doplovila do punoljetnosti, a njezino 18. izdanje poklapa se s još nekoliko važnih obljetnica.

Ekomuzej-Ecomuseo “Batana”, upisan u UNESCO-v Registar dobrih praksi, slavi punih 20 godina od svog osnutka, odnosno dva desetljeća predanog rada na očuvanju rovinjske maritimne baštine. Kao dio Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Kvarnera i Istre obilježava i 10 godina njezina djelovanja tijekom kojih je odrađen veliki broj zajedničkih projekata.

Rovinjska regata koja okuplja 40-ak tradicijskih brodica sa šireg jadranskog područja, posebno sjeverne Italije, Slovenije te Istarske i Primorsko-Goranske županije idealna je prilika i za proslavu još jednog važnog postignuća. Već dvije godine umijeće plovidbe tradicijskog jedrenja oglavnim i latinskim jedrima duž hrvatske obale upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ovogodišnja regata dodatno dobiva na važnosti i zbog činjenice da se održava u sklopu projekta Adriatic PorTLand Interreg Italija-Hrvatska na kojem je Ustanova-Istituzione “Kuća o batani – Casa della Batana” vodeći partner. Radi se o projektu koji povezuje riječnu i obalnu tradicijsku plovidbu i brodogradnju te kroz valorizaciju nasljeđa definira nove turističke rute.

Puno razloga za slavlje ogledat će se i u trodnevnom atraktivnom programu koji će se odvijati na Velikom molu i u Rovinjskom akvatoriju, od Malog do Velikog mola te od Montrava do Figarole.

Dolazak impozantnog lošinjskog logera “Nerezinac” pretvorenog u ploveći interpretacijski centar uveličat će slavljeničku atmosferu Rovinjske regate. Organizirani stručni razgled vanjskog dijela jedrenjaka te multimedijalnog postava u potpalublju od 9-15 h bit će prava atrakcija za sve niže razrede rovinjskih osnovnih škola. Upoznat će život na brodu i lošinjsku pomorsku tradiciju kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

Uz njega, posjetitelji Regate uživat će u još jednom divnom prizoru jer u Rovinj-Rovigno ponovo dolazi prošlogodišnji gost, jedrenjak Tartana koji krasi paluba duga 16 me te čiji vrh jarbola premašuje 20 m. Tartane su nekad bile najrasprostranjeniji brodovi Sredozemlja, koristili su ih i gusari i ribari, čak i ratnici, a ovakav model bio je namijenjen trgovini i transportu uz obalu.

Petak će donijeti i nove aktivnosti u sklopu projekta Adriatic PorTLand kojem će biti posvećen cjelodnevni program u organizaciji vodećeg partnera Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana”. Projektni partneri okupit će se najprije u Spaciu Matika na teorijskom, radioničkom dijelu programa (Exchange lab) sa zanimljivim predavanjima i razmjenom iskustava. Praktični dio održat će se na moru, a sudionici će dobiti priliku naučiti veslati u batani.

Natjecateljske će brodice u Rovinj-Rovigno pristizati od 12-17 h te će poput male izložbe na otvorenom biti privezane uz Veliki mol. U 19 h slijedi pozdrav sudionicima i službeno otvorenje manifestacije. Večernji sati, točnije od 19:30 h do 21:30 h donose ukusni novitet odnosno program pod nazivom “Virada u pinjati! – Viràda in pignàta!”. Osim što kraj iz kojeg dolaze predstavljaju izgledom svojih brodica, sudionici Regate od ove godine predstavit će ga i kroz prezentaciju svojih kulinarskih umijeća. Zamisao je da svaka pozvana udruga posjetitelje upozna s autentičnim okusima svoga kraja pa će posjeti njihovim štandovima i degustacije mnogima zasigurno biti najprimamljiviji dio programa koji će upotpuniti i zabavni program grupe “Viècia Ruveìgno”.

Cilj manifestacije od samog početka jest očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja. I dok će se iskusni natjecatelji prije podne pripremati za utrku prepunu adrenalina i gušta, najmlađi posjetitelji zabavljat će se i učiti kroz razne radionice na obali. U suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom – Club di pesca sportiva “Meduza” od 10-12 h održat će se dječja radionica na Velikom molu pod nazivom “Pecam sam!” namijenjena djeci. Oni koji će htjeti izraziti svoju kreativnost oslikavat će mala oglavna jedra, izrađivati kartonske makete male batane, ali i bojom oživjeti veliko oglavno jedro za najstariju batanu “Risortu”.

Uz pozdrav Limene glazbe grada Rovinja-Rovigno, doći će vrijeme za najiščekivaniji trenutak, start Rovinjske regate u 11:30 h, a ovogodišnji pobjednik saznat će se u 14:30 h. Uslijedit će tradicionalna zajednička večera na Velikom molu i prilika da se nazdravi punoljetnosti Rovinjske regate. Pobjednici će svoje nagrade podići na dodjeli u 20:30 h, a potom će u 21:30 h uslijediti koncert SAC-KUD-a “Marco Garbin” Comunità degli Italiani – Zajednice Talijana “Pino Budicin” Rovinj-Rovigno. Subota će završiti u posebnoj atmosferi, noćnim defiléom svih barki koje će u opuštenom, nenatjecateljskom duhu ujediniti dugogodišnje napore u očuvanju maritimnog nasljeđa i stvaranju neraskidivih prijateljskih spona. Upravo će to prijateljsko druženje obilježiti zadnji dan Rovinjske regate, u nedjelju 9. lipnja, kad će svi sudionici zajednički odjedriti do otočića Figarole u 10 h.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.