Rovinjska marina prva u svijetu dobila “digitalnog blizanca”

ROVINJ – U rujnu prošle godine Rovinj je dobio novu komunalnu luku za domaće stanovništvo. Rovinjci su njome dobili 300 novih vezova. No ova je marina i prva u svijetu dobila svog takozvanog “digitalnog blizanca”, odnosno, 3D model koji prikazuje svaki detalj luke i na kopnu i na moru. Luka se tako prati iz udobnosti ureda.

– Posebna je jer smo među prvima, ako ne i prvi, koji su napravili takozvanog blizanca, to jest digitalno smo snimili podvodni zid lukobrana i na taj način ćemo znati sve one promjene koje će se desiti u nekom budućem razdoblju i pravovremeno ćemo ih sanirati – rekao je za HRT Mateo Banko, nadzornik luke San Pelagio Rovinj.

Prikazuje se svaki detalj površine luke ne samo na kopnu, već i pod morem. Tijekom izrade kopije, uklonjeno je more iz okruženja, što je potpuni novitet i prvi slučaj primjene na nekoj luci.

– Prikupljanje dokumentacije je trajalo od 2017. a sami radovi su završili u 9 mjesecu 2021. Iznos same investicije je 2 mil. kuna – dodao je Banko.

Rovinjci su tako dobili dodatnih 300 vezova, i manje gužve u luci.

– Ja sam imao prije usidrenu barku usred Rovinja, ispred Rio bara u petom redu. Trebalo mi je otprilike 6,7 baraka da bi mogao doći do moje. Ovo je super, hvala onima koji su došli na ovu ideju – rekao je Vladimir iz Rovinja.

Novi je i lukobran koji čuva luku. Pruža savršen pogled na grad i služi kao sunčalište.

Ivana Nežić

PROČITAJTE JOŠ:

Digitalno mapiranje hrvatske obale i brodovi bez posade
PROJEKT PSAMIDES Novi koncept snimanja podvodne infrastrukture i 3D modeli detekcije oštećenja luka i riva
U Rovinju i službeno otvorena nova luka San Pelagio