2 min. čitanja

Digitalno mapiranje hrvatske obale i brodovi bez posade

Digitalno mapiranje hrvatske obale i brodovi bez posade
Foto: HRT / Screenshot

RIJEKA – Kako učiniti našu obalu pametnom? Dakako, posredstvom najsuvremenije svjetske tehnologije. Riječ je o digitalnom mapiranju podmorja, te izradi 3D pomorskih karata hrvatske obale, luka i marina koje je već počelo. A brodovi budućnosti već se stvaraju i u Hrvatskoj.

Budućnost je već tu, neizbježna i sveprisutna, u 3D obliku. Stvorena u utrobi najsuvremenije tehnologije, zahvaljujući kojoj je, upravo u riječkoj luci, počelo digitalno mapiranje hrvatske obale. I njezino ponovno 3D rođenje.

Jer, pomorski sektor sve brže raste, i sve se više oslanja na automatizaciju, čime raste i potreba za preciznim digitalnim obalnim kartama. S ciljem stvaranja digitalnih modela podmorskog dijela obale, te obalne i lučke infrastrukture. I krajnjom misijom – uvođenjem brodova bez posade ili s djelomično autonomnom navigacijom.

– Benefit ovog projekta je u tome što će Hrvatsku učiniti spremnom za budućnost, za samoupravljiva plovila. Uz ostalo, i za nautičare – za bespilotno jedrenje. Ključno je da će upravo ovaj projekt dati bazu za takve i slične mogućnosti. Jer ako nemate odgovarajuću bazu podataka – to ne možete učiniti – pojašnjava za HRT Robert Galović sa Sveučilišta u Grazu.

Na taj će se način hrvatsko more prilagoditi potrebama i promjenama u suvremenom brodarstvu i nautičkom turizmu, što će ujedno značajno pomoći u sigurnijoj i preciznijoj plovidbi, a posebno pri uplovljavanju i isplovljavanju u lukama i marinama.

Foto: HRT / Screenshot

– To će infrastrukturu hrvatske obale učiniti pametnom. Za brodove budućnosti, autonomna besposadna plovila koja će moći korištenjem “real time” podataka operirati hrvatskom obalom. Izlazni podatak ovog istraživačkog snimanja hrvatske obale bit će 3D digitalna kartografija gdje će biti mapirana cijela hrvatska obala. Da bi mi imali te pametne brodove budućnosti moramo imati infrastrukturu koja to podržava – kaže Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Centra Kvarner.

A brodove treba opremiti naprednim radarskim i sonarnim tehnologijama, te komunikacijskim sustavima koji traže digitalne dodirne točke pomorske infrastrukture. Pametni brod prepoznaje neke scenarije koji se opetovano ponavljaju i putem algoritama skrbi sam o sebi. Takve stvaramo sa svojim partnerima u Hrvatskoj, dodaje Duletić.

Riječ je o zajedničkom ulaganju nekoliko europskih visokotehnoloških tvrtki i istraživačkih institucija koje će nakon mapiranja, podatke Hrvatskoj – ustupiti besplatno. Bit je u o mjerenju i integriranju slika morskog dna i površine, te izradi iznimno preciznih 3D modela i pomorskih karata kompletne hrvatske obale. Primjenjivih i na geodetske karte, čime Hrvatska dobiva preciznu i standardiziranu sliku svoje obale.

Pomorska industrija i nautički turizam ubrzano se mijenjaju, stoga su automatizacija, sigurnost i održivost ključni za ekonomsku budućnost. Naše luke, pomorski objekti i pristaništa moraju biti spremni za nove izazove i zahtjeve klijenata. Za pružanje preciznih digitalnih navigacijskih informacija svim korisnicima svojih teritorijalnih voda; i za obalne linije i obale, i za morsko dno.

Dakle, budućnost je već tu –  svi vjetrovi pušu u njenom smjeru. Na nama je da ju prigrlimo.

Odri Ribarović/More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

PROJEKT PSAMIDES Novi koncept snimanja podvodne infrastrukture i 3D modeli detekcije oštećenja luka i riva
Cijela hrvatska obala mapirat će se 3D kartografijom – Predstavljen Croatian Coast and Harbor Survey
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.