2 min. čitanja

Rovinj će prvi u Hrvatskoj mladima omogućiti stjecanje radnog iskustva u struci po završetku školovanja

Rovinj će prvi u Hrvatskoj mladima omogućiti stjecanje radnog iskustva u struci po završetku školovanja
Foto: Pixabay

ROVINJ - Dok se tržište rada bori s manjkom radne snage, velik broj mladih  pri završetku studija ili obrazovnih programa ne uspijeva pronaći zaposlenje. Glavnu su prepreku kod zapošljavanja mladih osoba članovi Savjeta mladih Grada Rovinja-Rovigno prepoznali u problemu nedostataka radnog iskustva u struci koje se traži na tržištu rada, a koje mladi često nemaju prilike steći.

Tako je u Gradskoj upravi potpisan sporazum između Grada Rovinj-Rovigno te gradskih ustanova i trgovačkih društva o provedbi programa koji će većem broju mladih osoba omogućiti stjecanje radnog iskustva u struci ubrzo nakon izlaska iz sustava obrazovanja.

Kako je objasnila pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco ovaj sporazum potiče zapošljavanje mladih osoba bez radnog iskustva i to na način da se sve gradske ustanove, gradska poduzeća te gradska uprava obvezuju predvidjeti svake godine vježbenička radna mjesta u svojim planovima za zapošljavanje.

Time je Grad Rovinj-Rovigno postao prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovakvu vrstu programa s ciljem suzbijanja problema nezaposlenosti mladih osoba u struci.

Predsjednica Savjeta mladih Valentina Orbanić zahvalila je u ime svih članova Gradu Rovinju-Rovigno, ravnateljima i ravnateljicama ustanova i direktorima poduzeća što su prepoznali važnost inicijative  „Vježbeništvom do radnog iskustva u struci“.

- Po vlastitom iskustvu znamo da poslodavci pri zapošljavanju mladih traže stečeno radno iskustvo te pritom priznaju isključivo poslove upisane u radnu knjižicu, dok se poslovi obavljeni preko Student servisa ne ubrajaju u taj kriterij. Stoga je za osobu koja je upravo završila program studijskog obrazovanja jako teško danas pronaći posao - izjavila je Orbanić te nadodala kako će ovaj program s jedne strane olakšati poslodavcima pronalazak radne snage te će s druge strane mladima kroz vježbenički status omogućiti stjecanje radnog iskustva potrebnog za daljnje zapošljavanje.

Inicijativu Savjeta mladih pohvalio je i gradonačelnik Marko Paliaga koji smatra da će upravo ovakav program biti poticaj mladima da ostanu živjeti i raditi u svom rodnom gradu.  

- Siguran sam da će se taj program kroz neko buduće razdoblje pokazati uspješnim. Ovdje je riječ o jednoj konkretnoj poticajnoj mjeri čiji će rezultati u konačnici biti vidljivi i mjerljivi kroz čitavo razdoblje provedbe - izjavio je Paliaga.

Program će biti predstavljen na društvenim mrežama Savjeta mladih, ali i na mrežnim stranicama Grada na kojima su dostupni i kontakt podaci članova Savjeta mladih koji su i ovom prilikom pozvali sve svoje vršnjake da im se bez ustručavanja obrate kako bi saznali više o ovom programu, ali i u vezi drugih pitanja od interesa mladih u našem gradu.

Pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika je ovom prilikom najavila i kako će Grad Rovinj-Rovigno uskoro tražiti vježbenika u Upravnom odjelu za gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove te vježbenika sa srednjom stručnom spremom u području računarstva.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.