1 min. čitanja

Rotacijska garaža u Puli - Prva i jedina takva u Hrvatskoj

Rotacijska garaža u Puli - Prva i jedina takva u Hrvatskoj
Foto: Regionalni dnevnik

PULA - Pula već godinama vodi bitku s kroničnim nedostatkom parkirališnih mjesta, posebice u ljetnim mjesecima. Tvrtka Pula Parking, koja upravlja parkiralištima u tom gradu, u ponedjeljak je tako u probni rad pustila rotacijsku garažu - prvu i jedinu u Hrvatskoj.

Uspoređivalo ga se s naftnom bušotinom. Neki su ga iz šale prozvali pulskim Eiffelovim tornjem, a mnogi su se pitali je li na njemu uopće sigurno ostaviti automobil. No mjerodavni uvjeravaju - rolo parking praktična je i sigurna tehnologija koja štedi prostor. Na šest nekadašnjih parkirališnih mjesta sada se ovdje može smjestiti 30 vozila.

- To su tri rolo garaže, u svaku stane po 10 vozila, gdje se naizmjence izmjenjuju, ulazak je reguliran rampama gdje se čitaju registarske oznake, koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila natrag nakon završenog parkiranja - objasnio je za Regionalni dnevnik Boris Agatić, pomoćnik direktora, Pula Parking.

Nalazi se na kraju Premanturske ceste koja je jedan od glavnih ulaza u grad. Garaža je testirana na udare vjetra, pa i potres.

- Upravo sada vršimo atest, prije tehničkog pregleda, sigurnost je osigurana, vidi se ovdje kako smo 10 vozila smjestili gore i ništa se ne događa, sve je sigurno - rekao je Agatić.

A sve je to i hrvatski proizvod.

- Baš ovo je hrvatski projekt, motore su patentirali Hrvati, zanimljivo je da ima samo 9,2 kilovata, potrošnja mu je minimalna, možemo ih unaprijediti i da budu punionice za električna vozila - istaknuo je Manuel Brumnić, zamjenik rukovoditelja javnih parkirališta.

Tehnički pregled dogovoren je za četvrtak, a koji dan poslije počet će probna faza za građane, i to besplatno. Za početak korisnicima će pomagati djelatnici. No garaža će se inače koristiti preko spomenute aplikacije putem koje će se moći i rezervirati mjesto. Kad se Puljani naviknu, počet će i naplata - 1 euro zimi, a 1,60 euro ljeti.

Kako izgleda garaža, pogledajte OVDJE.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.