2 min. čitanja

Ronjenje s disalicom – Savjeti za početnike

Ronjenje s disalicom na dah otvara novu dimenziju onima koji uživaju u ljepotama podvodnoga svijeta. Također je odličan prvi korak k učenju ronjenja s bocama, a za već iskusne ronioce je odličan način istraživanja plićih voda i odmora od teške opreme.

No, ako želite imati neku dozu profesionalnosti pri ronjenju na dah, potrebno je ipak baratati nekim znanjem, a u ovom kratkom videu možete vidjeti o čemu se točno radi.

Prva asocijacija na snorkeling je, naravno, disalica. Ona vam omogućuje disanje atmosferskog zraka bez podizanja glave iz vode i tako možete neometano uživati u podvodnom svijetu. Svaka disalica se sastoji od cijevi za zrak i usnika koji bi trebao savršeno odgovarati vašim ustima i ne ispadati u opuštenoj vilici.

Što se tiče tipova disalica, postoje obična, polusuha i suha disalica. Obična je samo cijev i usnik, polusuha umanjuje ulazak vode i omogućava njen lak izlazak, dok suha u potpunosti onemogućava ulazak vode. Također bi bilo zgodno nabaviti i kopču kojom ćete učvrstiti disalicu za masku jer je samo zataknuti ju pod remen maske odličan način za neudoban i bolan uron.

Iduća bitna stavka na popisu jest ronilačka maska, a peraje su također odličan alat ronioca na dah, piše SCUBAlife.

Foto: Pixabay

Potrebno je također kožu zaštititi od sunčevih zraka, ogrebotina i uboda što je najbolje učiniti laganom ronilačkom majicom ili tankim ronilačkim odijelom. Ako koristite i kremu za sunčanje, pobrinite se da je ona sigurna za okoliš i da ne šteti morskim organizmima.

Što se samog ronjenja tiče, ono je poprilično jednostavno. Dok ste na površini pazite se brodova i drugih potencijalnih prijetnji. Pokušajte više plivati perajama, a manje mahati rukama. Ako zaranjate, upozorite nekoga da pripazi na vas i na vaš siguran povratak na površinu. Odmarajte se između urona i pravilno dišite kako biste izbjegli hiperventilaciju i nesvjesticu.

Foto: Pixabay

Ako vam je jako teško zaroniti (najčešće zbog odijela), stavite remen za utege i otežajte se olovima koliko je potrebno. Obratite pažnju na to gdje ronite i ne oštećujte ništa oko sebe.

Ukratko, to je većina stvari koju biste trebali znati, a za još više informacija i stjecanje vještine najbolje je krenuti na tečaj ronjenja na dah.

SCUBAlife

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.