2 min. čitanja

Ronilački tečaj za učenike Pomorske škole Zadar

Ronilački tečaj za učenike Pomorske škole Zadar
Foto: Unsplash

ZADAR - Ove godine tečaj će polaziti pet učenika, ali tendencija je da s godinama taj broj bude veći. Tečaj će za učenike biti potpuno besplatan.

Pomorska škola Zadar pilot projektom obuke svojih učenika za ronjenje ponovno iskače iz uobičajenih okvira. U tome im se pridružio Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja, čiji će ronioci voditi tečaj ronjenja za buduće pomorce.

Zamisao o tečaju ronjenja za učenike Pomorske škole Zadar rodila se još u vrijeme pokojnog ravnatelja Svetka Perkovića, koji je bio poznat po uvođenju inovativnih programa u nastavu. Cijeli projekt dodatno je usporila pandemija, da bi potporu dao novi ravnatelj Marin Perinić. Tečaj će za učenike biti potpuno besplatan.

- Pet učenika bi trebalo biti ove godine, s time da je tendencija da se taj broj digne i da svake godine više ljudi završi taj ronilački tečaj i oni će dobiti brevet koji vrijedi u cijelom svijetu - navodi Đani Iglić iz bibinjskog Svetog Roka.

Neće biti jednostavno odabrati prvu petoricu - svakako će biti važan uspjeh u školi, izvannastavne aktivnosti te psihofiziča spremnost.

- Najprije ćemo učenike upoznati s poviješću ronjenja, nakon čega ćemo vjerojatno napraviti i nekakav kviz i onda odabrati petoricu najboljih koji se već možda malo i razumiju u ronjenje i koji su više ekološki osviješteni - ističe profesor Antonio Zubčić.

Iako u komercijalnim ronilačkim centrima tečaj traje znatno kraće - u ovom slučaju je predviđeno kroz travanj proći teorijski, a u svibnju i praktični dio sa što više zarona u bazenu. Ukupno bi tečaj trajao između dva-tri tjedna i mjesec dana.

Za ovu školsku godinu vjerojatno je kasno za realizaciju ideje da se u sklopu plovidbene prakse na školskom brodu Kraljica mora održi i završnica tečaja ronjenja, piše HRT.

- Naši učenici kad dobiju taj brevet, moći će raditi na svojim brodovima kao ronioci ili ako danas-sutra završe na jahtama zasigurno će njihovu kapetanu biti plus ako ima nekoga s položenim R1 ili R2 na svom brodu da ne mora zvati službu s kraja u slučaju da se nešto dogodi - govori Zubčić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Učenici ‘ćakulali o moru’ s kapetanom Žarkom Buljevićem
U Pomorskoj školi Split održano je gostovanje kapetana Žarka Buljevića povodom obljetnice prelaska Arktičkog oceana LNG tankerom s opasnim teretom ukapljenog plina. Kapetan Žarko Buljević ispisao je stranice pomorske povijesti kao prvi kapetan na svijetu koji je LNG tankerom s teretom ukapl…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.