2 min. čitanja

Učenici 'ćakulali o moru' s kapetanom Žarkom Buljevićem

Učenici 'ćakulali o moru' s kapetanom Žarkom Buljevićem
Foto: Pomorska škola Split

SPLIT - U Pomorskoj školi Split održano je gostovanje kapetana Žarka Buljevića povodom obljetnice prelaska Arktičkog oceana LNG tankerom s opasnim teretom ukapljenog plina.

Kapetan Žarko Buljević ispisao je stranice pomorske povijesti kao prvi kapetan na svijetu koji je LNG tankerom s teretom ukapljenog plina prošao Arktički ocean prevozeći jako opasni teret - ekvivalenta 50 atomskih bombi - od Norveške do Japana.

U Pomorskoj školi u Splitu svečano je obilježena deseta obljetnica tog kapetanova podviga. Ponosni na svog bivšeg učenika, kroz novi školski projekt 'Ćakulajmo o moru' u školi je 19. siječnja 2023. organizirano njegovo gostovanje.

Cilj predavanja bio je da se kroz foto i video materijale koje je za učenike pripremio kapetan, buduće generacije mladih pomoraca, prvenstveno maturanata, dodatno educiraju izvan nastavnih planova i programa. I to upravo kroz profesionalni put iskusnog pomorca, priopćili su iz splitske Pomorske škole.

Na ovaj način učenici su se upoznali sa specifičnim karakteristikama brodova za ovaj tip plovidbe, svjetskim pomorskim prečacem i njegovim značajem, sigurnosti rute, ali i klimatskim promjenama koje se događaju na tim geografskim širinama.

Naime, topljenjem leda ovaj morski put sve više dobiva na važnosti i njime se može ploviti gotovo šest mjeseci u godini. Učenici su se upoznali s prednostima ove rute u odnosu na standardnu kroz Sueski kanal, Crveno more i Indijski ocean u čijim područjima 'vladaju' pirati.

Kapetan je učenike educirao o pripremama i treninzima posade koje prethode plovidbi u ekstremno hladnim uvjetima rada gdje se temperatura na njegovu prvom putovanju spuštala i do - 35° C, vrstama leda i karakteristikama 'borbe' s pojedinom vrstom, načinima navigacije, satelitskom praćenju putovanja, uštedama pri putovanju Sjevernom morskom rutom u odnosu na standardnu rutu u vremenu i dužini puta, a samim time i troškovima..

Budući 'mladi ljudi od mora' doznali su vrijedne informacije o važnosti ovog putovanja, a  kojem je prethodilo istraživanje i analiza rizika. Kroz primjere su spoznali koliko je znanje i timski rad na brodu neophodan jer na ovakvom tipu brodova greška je fatalna.

S obzirom na to da kapetan Buljević ima agenciju za ukrcaj pomoraca, učenicima je bilo zanimljivo 'ćakulati' s kapetanom o trenutnom stanju na tržištu rada, CBT testovima, vježbama sigurnosti za vrijeme plovidbe, plaći.. pri čemu im je kapetan savjetovao da usavršavaju znanje engleskog jezika i informatičke vještine.

Mentori su novog školskog projekta 'Ćakulajmo o moru' profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi i profesor nautičke skupine predmeta Ivan Roščić (voditelj smjene 3. i 4. razreda).

Jednom mjesečno u školi će predavanje održati osoba koja će učenicima, ali i javnosti, kroz stručne teme pružiti vrijedne informacije iz pomorskog svijeta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

POMORSKA ŠKOLA SPLIT Projekt Građanska znanost: Mjerenje i promatranje mora | | Morski HR
Uz odobrenje Lučke uprave i Lučke kapetanije Gradske luke Split tijekom siječnja 2022. godine tim učenika prvog i drugog razreda ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split započeo je s
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.