3 min. čitanja

Hrvatski reprezentativci: "Dosad neviđena odluka HRS-a označava raspad Hrvatskog ronilačkog saveza"

Hrvatski reprezentativci: "Dosad neviđena odluka HRS-a označava raspad Hrvatskog ronilačkog saveza"
Foto: Pixabay

Hrvatski reprezentativci i treneri ronilačkih sportova, koje je vlastitom odlukom suspendirao predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza, Kamilo Čuljak, o čemu je Morski HR ekskluzivno doznao u srijedu, 1. svibnja, izdali su priopćenje za javnost o čitavom slučaju, kojeg prenosimo u cijelosti:

U očajničkom pokušaju zadržavanja vlasti u Hrvatskom ronilačkom savezu (HRS) i vlastitog spašavanja od kaznenog progona predsjednik Kamilo Čuljak pokušava suspendirati naše najbolje reprezentativce i trenere iz svih ronilačkih sportova. 

Naime, prije tri godine dvanaestoro reprezentativaca i trenera podnijelo je kaznenu prijavu protiv čelništva HRS-a, uključujući predsjednika Kamila Čuljka i potpredsjednika i izbornika Valentina Rajkovića. Sada, kada su napokon poduzete prve radnje u predmetu i saslušani prvi predloženi svjedoci, Čuljak nastoji osujetiti kazneni postupak protiv sebe pokušajem suspenzije većine koja se usprotivila njegovom upravljanju HRS-om koje je opterećeno brojnim nezakonitostima, protustatutarnim radnjama, nepotističkim aferama te dugogodišnjim nedemokratskim upravljanjem.

Nakon što su suprotno nacionalnim interesima ispisane potpuno istovjetne obavijesti o suspenziji i zabrani nastupanja i sudjelovanja na natjecanjima za naše najbolje reprezentativce i osvajače brojnih odličja Mirelu Kardašević, Sašu Miloš (ujedno i trenerica), Gorana Čolaka, Damira Zuruba, Filipa Strikinca, Vanju Peleša (ujedno i trener), Borisa Milošića, te trofejnih trenera Ivana Drviša i Mateja Bosaka, čelnici HRS-a predsjednik Kamilo Čuljak, dopredsjednik i fiktivni izbornik Valentino Rajković, u pratnji još trojice kolega, svoj su nezapamćeni potez obilježili slaveći i časteći se u jednom od najskupljih zagrebačkih restorana, vjerojatno, kao i često do sad novcem Saveza. U obavijestima se ne objašnjavaju  razlozi suspenzija već se samo navodi da su počinjeni prekršaji iz članka 14. navodnog „Pravilnika o stegovnoj i materijalnoj odgovornosti HRS-a“, koji nikada nije objavljen, unatoč nalogu državnog Povjerenika za informiranje. Jednako tako, protivno zakonu i  nalogu Povjerenika već dulje od desetljeća taje se i ostali dokumenti ključni za funkcioniranje Saveza.

"Kršenje zakona koji ozbiljno prijeti raspadu krovne nacionalne organizacije"

Ovo kršenje zakona i naloga tijela javne vlasti te uzurpacija djelovanja HRS-a putem sustavnog provođenja protustatutarnih i protuzakonitih radnji ozbiljno prijeti raspadom krovne nacionalne organizacije za ronilačke djelatnosti. Naime, nakon što je, zbog nezadovoljstva upravljanja Savezom, Upravni odbor napustilo troje od sedam članova, a izgledan je i odlazak četvrtog člana, to glavno tijelo odlučivanja bi uskoro moglo ostati bez neophodnog kvoruma. Nadalje, i Sportsku komisiju (SK) su napustili brojni nezadovoljni članovi, osobito oni koji su bili stručni. Nedavno imenovani, aktualni predsjednik sportske komisije isto je najavio ostavku, između ostalog zbog ovih odluka o suspenzijama skoro svih seniorskih reprezentativaca, izglednih osvajača najsjajnijih odličja na predstojećim svjetskom prvenstvima i njihovih trenera, koje su donesene bez njegova znanja.  

Čelnici HRS-a panično pokušavaju popuniti upražnjena mjesta u tim ključnim tijelima novim članovima te metodama nuđenja privilegija potencijalnim novim dužnosnicima i zastrašivanjem pobunjenih sportaša zaustaviti konačni raspad Saveza prije ovogodišnje redovne izborne skupštine (Sabora).

Čelnici HRS-a vjerojatno su osjetili dodatnu ugroženost svojih pozicija nedavnim pokretanjem novih inspekcijskih nadzora njihovog rada od strane Porezne uprave i Hrvatskog olimpijskog odbora te Sportske inspekcije koju je osobno naredila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon prijama hrvatskih reprezentativaca iz raznih ronilačkih sportova. Pokretanjem stegovnog postupka se očito žele obezvrijediti iskazi koje su sportaši i treneri  izjavili ministrici.

Mi, zaslužni hrvatski sportaši i treneri sada očekujemo objašnjenja za našu suspenziju te reakciju HOO-a, Ministarstva turizma i sporta i Nadzornog odbora HRS-a te ćemo se nakon toga obratiti javnosti putem konferencije za novinare. Ujedno ćemo odmah pokrenuti sudske tužbe za žurno obustavljanje ovih odluka, kao i za nadoknadu učinjene nam štete.

U potpisu stoji Hrvatski reprezentativci i treneri ronilačkih sportova, koji su ovo pismo, osim javnosti, uputili Ministarstvu turizma i sporta, Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, Samostalnom sektoru sportske inspekcije i Povjereniku za informiranje Republike Hrvatske.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Šef Hrvatskog ronilačkog saveza suspendirao cijelu reprezentaciju koja je osvojila preko sto nacionalnih medalja!
Hrvatski ronilački savez suspendirao je minimalno devet svojih članova, odnosno ronilaca koji su zajedno osvojili preko 100 medalja za Republiku Hrvatsku, ekskluzivno doznaje Morski HR. Imamo presliku nekoliko identičnih obavijesti koje je šef Ronilačkog saveza poslao, kako se čini, sada već bivšim reprezentativcima i trenerima, među kojima su Goran Čolak,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.