Ronilac otkrio detalje: "Da je bomba u riječkoj luci eksplodirala, uzrokovala bi podrhtavanje od 7 stupnjeva po Richteru!"

RIJEKA - Kompleksna i teška akcija izmještanja i neutraliziranja bombe iz riječke luke uspješno je obavljena u subotu, a u akciji uništavanja sudjelovali su i pripadnici elitne Antiterorističke jedinice Lučko, koji su za RTL otkrili detalje koji lede krv u žilama.

Ključna je bila priprema, nebrojeno puno urona i snimanja koje je mahom odradio Riječanin Ivan.

- Sve dolazi u obzir, svaka sitnica se gleda, svaki korak se mora znati u ovom poslu - otkriva detalje zapovjednik tima za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka Ivan Jambor.

Napravom iz Drugog svjetskog rata bavila su se tri ronilačka para. Svaki čovjek na sebi i više od 50 kilograma opreme.

Goran Hoppe, voditelj za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka, otkriva kakav je to posao:

- Izabrali su tu profesiju i s godinama iskustva jednostavno postaju hladni, ali izuzetno oprezni.

Znanje, bez kojega se nije moglo u ovoj akciji, donijela je ekipa iz Lučkog, koji otkrivaju da je zamka bila u jednom od upaljača i dizanju naprave s tla.

DOZNAJEMO Ribar kod Splita izvukao 300 kg težak neeksplodirani torpedo iz Domovinskog rata!
Uobičajen dolazak s pučine za splitskog ribara Marina Ivića i njegovu koćaricu Grmalj, ovog vikenda nije bio nimalo ugodan zadatak. S dna mora povukao je golemo eksplozivno sredstvo, koje po još svježoj boji, tek manjoj koroziji i obraštaju, mora biti novijeg datuma. U mreži je, kaže, znao…

- Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do opaljenja. S obzirom na to da je bomba bila na 18 metera dubine, ona je mogla tri i pol puta odraditi - otkriva opasnosti koje su vrebale Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko.

Nakon što je osigurana plutala pola sata na određenoj dubini u luci, zakačena je za brod koji ju je odvukao na mjesto detonacije na pučinu. Ronioci su ponovno zaronili, stavili na nju eksploziv i aktivirali.

Da je eksplodirala u luci, posljedice bi bile strašne.

- Prilikom samog planiranja, došli smo do izračuna da bi u slučaju eksplozije došlo do podrhtavanje tla na području luke jačinom većom od 7 stupnjeva po Richteru - otkriva za za RTL Tihomir Bošnjak, zapovjednik ronilačkog tima u ATJ Lučko.

Teža od tone i sa 750 kilograma eksploziva, izmijenila bi lice grada.

- Nemamo pravo na pogrešku. S dvojicom kolega, koji su bili sa mnom, sveukupno imamo 12-ero djece. Samo jedan primjer da navedem – s bocom s kojom sam bio, inače na toj dubini ronim sat vremena. A ja sam je ovdje potrošio za 25 minuta. Toliko je bilo naporno i stresno - rekao je Erlić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Bomba u Rijeci bila je teška 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva!
Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije bombe iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije. Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji s…
VIDEO Specijalci uz bombu i riječkoj luci - Objavljena snimka akcije
Ronioci specijalne policije provode aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana. Zvukom sirene jutros u 06.09 sati, označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njez…