2 min. čitanja

Roditelji prvopričesnika u problemu - za 14. svibnja već sada nema mjesta u restoranima

Roditelji prvopričesnika u problemu - za 14. svibnja već sada nema mjesta u restoranima
Foto: pixabay

SPLIT - Brojni roditelji prvopričesnika Splitsko-makarske nadbiskupije ne uspijevaju pronaći slobodno mjesto u nekom od restorana za obilježavanje jednog od najznačajnijih dana u životu djeteta iz kršćanske obitelji. Datum određuju župnici, a zašto je odabir kod mnogih pao upravo na drugu nedjelju u svibnju, nije poznato.

U brojnim župama podjela sakramenta prve svete pričesti ove je godine zakazana za 14. svibnja što je prouzrokovalo probleme roditeljima koji planiraju prigodnu proslavu za rodbinu, prijatelje i ostale uzvanike. Deseci su prvopričesnika u svakoj od župa, a broj je adekvatnih restorana za takve svečanosti naprosto - nedostatan.

- Četvrti je siječnja, a nema slobodnog restorana za 14. svibnja - požalio se jedan od roditelja. Njegova će se kći prvi put pričestiti upravo na potonji datum. Tvrdi kako je restorane redom nazivao, ali kako nije uspio niti jedan rezervirati - ni u Splitu, ali ni u okolici.

- Ora - pričest, Duje - pričest, Arkada - pričest, Zona - pričest. Krenuo sam dalje; Antoničin mlin - pričest, Radmanove mlinice - pričest. Zatim sam otišao još dalje; Gola brda u Čaporicama - pričest, Dolina mira u Vojniću Sinjskom - pričest, Škopljanci - pričest… - nabrojao je Splićanin.

Dr. sc. Silvana Burilović Crnov, voditeljica Informativnog odjela Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, istaknula je kako termine podjele ovoga sakramenta definiraju župnici.

- Župnici obavljaju prvu svetu pričest pa onda i određuju datum, za razliku od sakramenta krizme za koju šalju prijedloge datuma u nadbiskupiju, oko kojih se moramo usuglasiti jer iziskuju dolazak nadbiskupa i njegovih delegata. Uobičajeno je, međutim, da su prve pričesti prvu, drugu ili treću nedjelju u svibnju - pojasnila je za Dalmatinski portal.

Nema, dakle, posebnog razloga iz kojeg je odabir kod mnogih 'pao' upravo na drugu nedjelju u svibnju. Budući da se poklapa s Majčinim danom, Burilović Crnov tek nagađa da se ta činjenica možda župnicima učinila zgodnom.

Iz Doline mira, obiteljskog restorana u Vojniću Sinjskom u kojem feštaju kako Sinjani tako i Splićani te stanovnici okolnih mjesta, otkrili su kako su im pojedini datumi u ovoj godini rezervirani još od prošle. Preostalo je jako malo slobodnih u razdoblju već od Uskrsa pa do konca lipnja. Naglasili su i kako situacija u kojoj su se roditelji prvopričesnika našli nije nova, već da se ponavlja iz godine u godinu.

- U puno mjesta u Dalmatinskoj zagori više-manje svake godine prva nedjelja u svibnju rezervirana je za krizmu, a druga za prvu pričest. Konkretno, u naš se restoran niz obitelji kontinuirano vraća, kod nas slave sve sakramente sve svoje djece - od krštenja, preko prve pričesti, pa do krizme - stoga se neki od njih najave i dvije godine unaprijed - opisali su.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Michelinovi inspektori krenuli u “kontrolu” hrvatskih restorana | | Morski HR
Čak deset hrvatskih restorana može se pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom, prestižnim gastronomskim priznanjem, zahvaljujući kojem za njih zna cijeli gastro svijet. Michelinovi inspektori ponovno su
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.