1 min. čitanja

Michelinovi inspektori krenuli u “kontrolu” hrvatskih restorana

Michelinovi inspektori krenuli u “kontrolu” hrvatskih restorana
Foto: Pixabay/Ilustracija

Čak deset hrvatskih restorana može se pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom, prestižnim gastronomskim priznanjem, zahvaljujući kojem za njih zna cijeli gastro svijet. Michelinovi inspektori ponovno su na terenu, a poznavatelji gastro kulture uvjereni su da se još nekom hrvatskom restoranu smiješi poznata zvjezdica.

Turistički i kulinarski krugovi su optimistični, vjeruje se da će i ove godine biti novih restorana koji će se okititi Michelinovim priznanjem, a nagađa se da će možda prvi put “pasti” i dvije zvjezdice u paketu. Michelinovi inspektori trenutačno su na terenu, potajno obilaze i lokale koji već imaju zvjezdicu i pretendente na ulazak u to visoko gastronomsko društvo, piše Večernji list.

Službena Michelinova objava očekuje se krajem lipnja. Poznatom gastro oznakom već su okrunjeni restorani u Rovinju, Zagrebu, Dubrovniku, Korčuli, Lovranu, Malom Lošinju, Staroj Novalji i u Rijeci.

Michelinov vodič utemeljen 1900. godine, a restoranima zvjedice dodjeljuje od 1926. Sustav od tri zvjezdice krenuo je, pak, pet godina kasnije, a dodjeljuje ih se vrlo štedljivo. U svijetu se tek nešto više od dvije tisuće restorana može pohvaliti Michelinovom jednom zvjezdicom, četiristotinjak ih ima dvije, a najviše, tri zvjezdice, samo njih stotinjak. Pri tome, jedna zvjezdica znači “vrlo dobar restoran”, dvije “restoran s odličnom kuhinjom”, a tri zvjezdice označavaju “iznimnu kuhinju, vrijednu putovanja”.

Zanimljivo je da naši susjedi Slovenci, čije restorane Michelin ocjenjuje tek odnedavno, već imaju 53 restorana sa poznatom zvjezdicom.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.