1 min. čitanja

Roboti, senzori i dronovi pomažu inspekciji u jadranskom podmorju

Roboti, senzori i dronovi pomažu inspekciji u jadranskom podmorju
Foto: Projekt "InnovaMare" - HTV screenshot

Jadransko more prirodni je biser Hrvatske, no učestala zagađenja i prekomjerni ribolov onečišćuju taj vrijedan ekosustav i prijete izumiranju 60-tak vrsti riba. Djelotvornija zaštita Jadrana cilj je hrvatsko-talijanskog projekta "InnovaMare" financiranog europskim novcem. Kruna dvogodišnje suradnje je Digitalni inovativni Hub u Šibeniku koji postaje tehnološko središte zaštite Jadrana.

Roboti, senzori i dronovi itekako su vrijedni pomagači u inspekcijskom nadzoru jadranskog podmorja.

- Ta autonomna vozila mogu ići na misiju u uvale, skenirati i vidjeti koliko je uništenje od strane nautičara i snimiti brodove kamerom i uhvatiti registracije ako bi se išlo u smjeru kažnjavanja, za HRT Dnevnik rekao je Mateo Ivanac, voditelj projekta InnovaMare HGK.

U više od pet i pol milijuna eura vrijedan projekt Hrvatske gospodarske komore "InnovaMare" uključeno je 14 hrvatskih i talijanskih znanstvenih institucija i tvrtki.

- Želimo ubrzati projekte kako bi zaštitili Jadran, spasili vrijedan ekosustav i unaprijedili ekonomski napredak priobalja, kazao je Pierfrancesco Sacco, talijanski veleposlanik u RH.

Očuvanje Jadrana

Otpad i kanalizacija najviše onečišćuju morski ekosustav, tvrde stručnjaci.

- U Jadranu imamo više od 7 tisuća živih vrsta, a prijetnje koje su svima poznate su nagli razvoj turizma i klimatske promjene i događa se da pojedine vrste polako izumiru - objasnio je Frane Urem, profesor, Veleučilište Šibenik.

Očuvanje Jadrana i plava ekonomija za nas su itekako važni jer turizam, ribarstvo, akvakultura i brodogradnja zapošljavaju čak 170 tisuća radnika.

- Plava ekonomija je prepoznata kao jedna od ključnih industrijskih niša unutar regionalnih vrijednosti prema kojima će se usmjeravati bespovratna sredstva za tvrtke koje se hoće povezati u stvaranju inovativnih proizvoda - rekao je Urem.

Ministar najavljuje nove natječaje do kraja godine za dodjelu 500 milijuna eura potpora za projekte zelene tranzicije jadranske, primorske i sjeverne Hrvatske.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.