2 min. čitanja

RIJEKA Lučka uprava kompletan kompleks Torpeda stavlja u funkciju proizvodnje

RIJEKA – Lučka uprava Rijeka raspolaže s desetak tisuća kvadratnih metara poslovnih prostora u lučici kompleksa Torpedo, a kompletan je prostor stavljen u funkciju, sklapanjem uglavnom dugoročnih ugovora sa zakupcima.

Revitalizacija dijela prostora nekadašnjeg Torpeda kojim upravlja Lučka uprava Rijeka pomalo je u sjeni velikih infrastrukturnih projekata u riječkoj luci, iako je riječ o vraćanju u život jednog od najvažnijih i najatraktivnijih prostora riječke industrije, smještenog uz more, praktički u samom centru grada, piše Novi list.

Lučka uprava Rijeka raspolaže s desetak tisuća kvadratnih metara poslovnih prostora u lučici kompleksa Torpedo, a kompletan je prostor stavljen u funkciju, sklapanjem uglavnom dugoročnih ugovora sa zakupcima. Ukupno je čak sedamnaest poslovnih subjekata smješteno u ovim prostorima koji su prije samo tri godine bili slabo iskorišteni, da bi od 2018. godine do danas njihova popunjenost dosegla sto posto. Pri tom se, u okviru uređenja poslovnih prostora, strogo poštuju zahtjevi Konzervatorskog odjela, budući da je čitav prostor pod zaštitom kao industrijska i arhitektonska baština Rijeke.

– U tijeku stečaja Torpeda Lučka uprava je iskazala interes za kupovinom dijela nekretnina, onih koje su izravno povezane s lučkim područjem. To je i realizirano 2003. godine, kada je kupljeno ovih oko deset tisuća kvadrata u zgradama smještenima oko lučice i uz obalu, kaže Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave.

Nakon otkupa, ovi su se vrijedni prostori, dodaje, pomalo “sramežljivo” davali u zakup pa su zapravo kroz dug vremenski period bile uglavnom prazne.

– U zadnjih nekoliko godina u funkciju je stavljen cjelokupan kapacitet. Svih deset tisuća kvadrata je u zakupu, čime smo izuzetno zadovoljni. Imamo sedamnaest zakupaca, od kojih je velik dio tvrtki koje su na ovaj ili onaj način svojim poslovanjem vezane za more, ali imamo i RIO, tvrtku koja proizvodi odjeću. Ovim projektom revitalizacije poslovnih prostora u Torpedu zapravo smo htjeli zaštititi i očuvati proizvodnju u Rijeci, u samom gradu i posebno smo zadovoljni kada vidimo da su ovdje svoje mjesto našle i takve tvrtke – kaže Vukorepa.

Rijeka mijenja svoju dimenziju

Uz RIO, tvrtku Riječanima najbolje poznatu po šivanju odijela, koja se zadnjih godina specijalizirala ponajprije za proizvodnju odjeće za zaposlene u ugostiteljstvu i hotelima, a od izbijanja pandemije COVID-19 i za šivanje zaštitinih maski i odijela, najveći zakupac je Lurssen Design Center Kvarner, projektni ured u vlasništvu poznatog njemačkog proizvođača megajahti, vojnih plovila i drugih plovila posebne namjene. Ukupno su ove dvije tvrtke zakupile pet tisuća kvadratnih metara prostora u Torpedu, što je polovica od ukupnog kapaciteta kojim raspolaže Lučka uprava.

– Ulazak Lurssena u Torpedo s projektnim uredom, uz činjenicu da je ta ugledna tvrtka s tradicijom dužom od sto godina, tijekom kojih je postala najveći proizvođač megajahti u svijetu, zajedno s ACI-jem dala ponudu za koncesiju u marini u Porto Barošu, Rijeku stavlja na nautičku kartu Europe i svijeta. Rijeka postaje centar nautike. Izgradnjom marine, početkom rada kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, uz stalno rastući kontejnerski promet na Brajdici, Rijeka mijenja svoju dimenziju u svim segmentima koji se tiču luke i nautičkog turizma. Kao luka, vraća se, po važnosti u ulogu koju je imala, recimo, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, koja će nuditi kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, što će, u konačnici i cijeli grad činiti privlačnijim mjestom za život – kaže Vukorepa.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PROJEKTIRANJE JAHTI ZA MILIJARDERE Otvara se inženjerski centar u Rijeci, zaposlit će stotinu stručnjaka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.