1 min. čitanja

Riječki vijećnici obišli Galeb – Brod bi trebao biti spreman za javnost do kraja godine

Riječki vijećnici obišli Galeb – Brod bi trebao biti spreman za javnost do kraja godine
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Više od 100 milijuna kuna stajat će obnova Galeba, koji bi trebao postati ploveći muzej. Legendarni Titov brod posvađao je svojevremeno i riječke vijećnike, a dio njih jučer je obišao radove. Galeb bi se kao jedna od točaka dnevnog reda ponovno trebao naći na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća.

Hoće li riječki gradonačelnik Marko Filipović na sljedećoj sjednici uspjeti uvjeriti vijećnike da podrže prijedlog dodatnog financiranja projekta obnove popularnog broda, ovisit će o materijalima i troškovniku koje im bude predstavljao. Dio vijećnika jučer je obišao popularni brod kako bi se uvjerili da se na njemu uistinu provode restauratorski radovi, koji su daleko skuplji od uobičajenih radova.

Galeb je godinama trunuo u riječkoj luci da bi prije dvije godine bio otegljen u Kraljevicu gdje je dobio novu šansu. Činjenica je da je obnova broda poskupjela u odnosu na prvu cijenu i to za 40 milijuna kuna. No gradonačelnik tvrdi da je to zbog skupljeg materijala, ali i činjenice da je brod godinama propadao usidren u luci, dok su gradske strukture vijećale što će s njim.

U tijeku je unutrašnje uređenje Galeba, a do sada je prema informacijama iz grada izvedeno više od 60% radova. Nakon što brod bude kompletno dovršen, bit će potrebno izraditi projektnu dokumentaciju priveza broda, ishoditi lokacijsku dozvolu, izraditi projekt pristupa brodu osobama sa smanjenom pokretljivošću, izvesti radove za pristup te opremiti muzejski postav.

Sredstva za dovršetak svih aktivnosti na obnovi broda u iznosu od 62.476.520,64 kuna osigurana su Proračunom Grada Rijeke za 2022. godinu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.