3 min. čitanja

Riječki studentski paviljoni ljeti u funkciji turizma

Riječki studentski paviljoni ljeti u funkciji turizma
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Riječko sveučilište kreće u komercijalizaciju smještaja, najavio je ravnatelj Goran Manestar, i dodao da je već dogovoren smještaj 800 sudionika koji dolaze na Sportske igre mladih u srpnju.

Od ove godine Studentski centar Rijeka započinje s komercijalizacijom studentskih smještajnih kapaciteta na Kampusu pa će tako prema najavama ravnatelja Gorana Manestra studentski paviljoni na Trsatu tijekom srpnja i kolovoza postati hosteli.

– S obzirom na to da je u studenom istekao petogodišnji uvjet EU-a prema kojem se studentski paviljoni, koji su građeni sredstvima Strukturnih fondova EU-a, nisu smjeli koristiti u komercijalne svrhe, od ove godine je to moguće. U periodu od 16. srpnja do 31. kolovoza, kada u paviljonima ne borave studenti, smještajni kapaciteti će se iznajmljivati kao hostelski kapaciteti, a već imamo dogovoren smještaj 800 sudionika koji dolaze na Sportske igre mladih u srpnju - najavljuje Manestar.

U tijeku su pregovori i za pružanje usluge smještaja za još neke sportske manifestacije čiji bi domaćin tijekom ljeta trebala biti Rijeka, a Manestar kaže da će se studentski smještajni kapaciteti na Kampusu prvenstveno nuditi velikim organiziranim skupinama koje dolaze u Rijeku.

– Ukoliko sve ne popunimo kroz smještaj velikih skupina, oglasit ćemo hostelsku ponudu i za pojedinačne dolaske, no ideja je da se Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić" tijekom ljeta koristi više za pojedinačne turističke dolaske, što je bio slučaj i do sada, dok se smještajnim kapacitetima u Kampusu želimo okrenuti više prema masovnim sportskim manifestacijama jer možemo ponuditi smještaj za veliki broj sudionika - pojašnjava Manestar.

Takvoj inicijativi trebala bi pridonijeti i orijentacija Sveučilišta u Rijeci koje se želi profilirati kao sveučilište prijatelj sporta te postati vodeće sveučilište u praćenju potreba studenata i sveobuhvatnosti obrazovne i cjelovite brige za studente i djelatnike te je u tom kontekstu Senat usvojio i Smjernice za razvoj sporta na Sveučilištu u Rijeci 2022 - 2025.

Jedan od ciljeva smjernica je proširenje sportsko-rekreativnih kapaciteta Sveučilišta, a već u ovoj godini trebala bi biti dostupna dva nova sportska terena na Kampusu. Riječ je o košarkaškom te cageball igralištu koji će biti smješteni na parceli iza Akademije primijenjenih umjetnosti, piše Novi List.

Uz mogućnost komercijalizacije studentskih smještajnih kapaciteta na Kampusu, od ove godine više neće biti na snazi ni odredba da se najmanje polovina smještaja u objektima na Trsatu mora ustupiti studentima s lošim socioekonomskim statusom. Naime, u proteklih pet godina, od izgradnje paviljona, uvjet EU-a bio je da od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a, najmanje 50 posto treba namijeniti za studente čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kreće druga faza izgradnje centra za morske tehnologije Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci | | Morski HR
Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci uskoro počinje s drugom fazom izgradnje jedinstvenog edukacijsko-istraživačkog centra na Jadranu koji je smješten na području ribarske luke Torpedo. U
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.