2 min. čitanja

Riječka obiteljska tvrtka čijom se brodskom elektronikom koriste brodovi diljem svijeta

Riječka obiteljska tvrtka čijom se brodskom elektronikom koriste brodovi diljem svijeta
Foto: HRT Screenshot

Za sebe kažu: "Gdje ima mora, tu smo i mi!" Njihovom se elektronikom koriste brodovi diljem svijeta, a uređajem za kontrolu navigacijskih svjetala prošle su godine opskrbili 10 posto svjetskog tržišta. Izradili su i važan dio brodske elektroničke opreme za najveći kruzer na svijetu "Icon of the Seas" koji je nedavno krenuo na svoje prvo putovanje. Sve to uspjesi su jedne obiteljske tvrtke iz Rijeke.

"Icon of the Seas" isplovio je iz Miamija na inauguracijsko putovanje. Sigurnost putnika i posade štiti sustav signalizacije u strojarnici te sustav od prodora vode za koji su Riječani prvi u svijetu imali certifikat.

- Jedna od najvećih referenci je upravo isporuka opreme za brod "Icon of the Seas" koji je prije mjesec dana isporučen brodovlasniku u finskom brodogradilištu - rekao je za HRT Damir Crnić, projektni inženjer i voditelj marketinga u ovoj riječkoj tvrtki.

Uređajem za kontrolu navigacijskih svjetala na brodu, lani su opskrbili 10 posto svjetskog tržišta.

- Jednu stvar smo uspjeli, a to je da pridobijemo i velike proizvođače brodske elektroničke opreme da postanemo njihovi kooperanti i da brendiraju naše proizvode i prodaju u svijet - ističe Jezerko Crnić, direktor Inelteh inženjeringa za elektroničke uređaje i sisteme, Rijeka.

Od Dalekog istoka, Japana, Južne Koreje do Europe, Amerike i Kanade, odakle stiže 85 posto prihoda. No nije sve stiglo preko noći, na vlastiti razvoj i proizvodnju oslanjaju se više od tri desetljeća.

- Radimo čak i neke zajedničke razvoje, poput na primjer upravljačkog ormara za LNG i LNG brodove, kao i posebne izvedbe panela navigacije i određene primjene čak i za vojsku - govori Damir Crnić.

Inovativnost i različiti proizvodi temelj su ove obiteljske tvrtke koja zapošljava 30-ak stručnjaka.

- Učim neke nove proizvode koje razvija tvrtka, i eto općenito sam zadovoljan sa svime - rekao je Vedran Alfonz, elektroničar.

Kruna suradnje s domaćim brodogradilištima bila je opremanje obaju Scenicovih polarnih kruzera, "Eclipse I" i "Eclipse II". Dobra je vijest da primaju još inženjera elektrotehnike, koji mogu iz svoje zemlje raditi za cijeli svijet, piše HRT.

A.M.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.