3 min. čitanja

RIBARSKA NOĆ U LIŽNJANU Fešta s okusom najboljeg brodeta

RIBARSKA NOĆ U LIŽNJANU Fešta s okusom najboljeg brodeta
Foto: TZ Ližnjan

LIŽNJAN – Plave morske dubine bile su kroz stoljeća izrazito velikodušne prema stanovnicima Ližnjana od kojih su mnogi svoj životni vijek proživjeli kao ribari. Umješnost ribarenja te vještinu pripremanja ribljih jela uspješno čuva tradicionalna ližnjanska fešta koja u jednom danu donosi pregršt uzbuđenja i zabave. Jedriličarska regata “Ližnjanka”, Ribarska noć i Brodet kup Ližnjan održat će se 9. srpnja u uvali Kuje na radost svih onih koji su čekali njezin povratak.

Omiljena lokalna fešta južne Istre vraća se u još bogatijem izdanju s programom koji će posjetiteljima pružiti priliku da kroz sport, zabavu, gastronomiju i glazbu upoznaju i dožive ližnjansku ribarsku baštinu te da provedu nezaboravnu noć u uvali Kuje u kojoj su se još u prapovijesno doba sidrile brodice i brodovi.

Jedriličarska regata Ličnjanka

Početak programa obilježit će brojna jedra željna utrke na regati Ližnjanka koju organizira Jedriličarski klub Delfin. Posade 35 prijavljenih brodova iskoristit će dobre vjetrove uvale Kuje kako bi što prije stigli na cilj i osvojili bodove za Argonaut kup, dok će posjetitelji moći uživati u adrenalinu i ljepoti prizora.

Foto: TZ Ližnjan

Radionice “Morski svijet izbliza” i izložba dječjih radova

Priliku za upoznavanje morskog svijeta iz neposredne blizine pružit će radionica biologa Nevena Iveše s mnoštvom edukativnog sadržaja za male i velike. Neposredna blizina podrazumijeva spremnike u kojima će se naći raznovrsni stanovnici morskih dubina netom izvučeni ribarskim mrežama i koji će, nakon što posjetiteljima pokažu po čemu su specifični, biti vraćeni u more. Na zabavan i interaktivan način Neven Iveša predstavit će ribe, rakove, zvjezdače i ostale morske životinje koje žive u Ližnjanskom akvatoriju te objasniti njihovu važnost za ekosustav. Kreativne ručice više od 80 malih Šišanaca i Ližnjanaca iz Dječjeg vrtića Bubamara morsko plavetnilo inspiriralo je pak za mnoge zajedničke i pojedinačne radove. Oni će se moći razgledati na izložbi prepunoj boja i dječje ljubavi prema moru.

Brodet kup Ližnjan

Ribarska noć nezamisliva je bez ribljih specijaliteta, a u Ližnjanu titulu najvažnijeg zauzima brodet kojem je posvećen kup odnosno natjecanje ekipa u spravljanju najukusnijeg brodeta! Natjecatelji “naoružani” loncem, priborom i tajnim sastojcima te raspoređeni u 16 prijavljenih ekipa krenut će u poduhvat kojim će po 12,5 kg svježe ribe (raža, kadel, grdobina, sipa, kanoče) pretvoriti u rapsodiju okusa i mirisa. I, naravno, uživanja u slasnim ribljim zalogajima koji će se besplatno dijeliti posjetiteljima.

Foto: TZ Ližnjan

Ribarska tradicija iz susjedstva

Kako bi prisjećanje na brojne ribare koji su za život stoljećima zarađivali ribarenjem bilo što potpunije, u goste će domaćinima Ližnjancima doći barkom i ribari iz obližnje Fažane u organizaciji TZ Općine Fažana. Posjetitelji će tako imati priliku izbliza vidjeti kako se pune igle za ribarske mreže, ali i upoznati način na koji se one krpaju. Osim vještina vezanih uz ribarenje, demonstrirat će se i tradicijski način soljenja srdela čije će vas kušanje potaknuti da ga i sami primijenite.

Ljetna noć pod zvijezdama puna glazbe i zabave

Nakon dana prepunog događanja u kojem će uživati sva čula, ližnjanska Ribarska noć ispunit će očekivanja i svih onih željnih dobre atmosfere i glazbe do dugo u noć za što će biti zaduženi klapa Rišpet, bandovi Funbox i Redicoll te DJ.

Atraktivnu Ribarsku noć u Ližnjanu i Brodet kup organizira TZ Općine Ližnjan uz svesrdnu pomoć Općine Ližnjan. Projekt je sufinanciran u 100% iznosu od 132.040,31 kn sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a partner na projektu je TZ Općine Fažana.

Ne propustite tradicionalni događaj koji na najljepši i najzabavniji način spaja more i Ližnjan!

Više informacija možete pronaći na stranicama Turističke zajednice Ližnjan.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.