2 min. čitanja

Ribari iz Pule ne žele napustiti područje brodogradilišta Tehnomont, na kojemu drže plovila

Ribari iz Pule ne žele napustiti područje brodogradilišta Tehnomont, na kojemu drže plovila
Foto: Istra24

PULA - Situacija s lučicom Vargarola na kojoj četrdesetak ribara ima svoja plovila se ne smiruje. Točno u ponoć 18. lipnja kada je isticao rok za preseljenje plovila, brodogradilište Tehnomont je na ulazu u lučicu stavilo lokot na vrata i zatvorilo pristup ribarima do njihovih barki.

U utorak 20. lipnja, rano ujutro netko je uklonio cijela vrata, te je prolaz do plovila ponovno omogućen.

Ribari žele kupiti zemljište uz luku

Kako je za Istru24 rekao predstavnik ribara iz lučice Radovan Simić, "došla je policija i napravila zapisnik". Simić nadalje kaže kako su ovakve akcije Tehnomonta jednostrane i ne pridonose nalaženju rješenja.

- Mi smo ponudili da nam se proda dvije tisuće kvadratnih metara, ali nikakav odgovor nismo dobili - kaže Simić, te napominje kako je na ulaz u lučicu postavio pravnu uputu kako se ponašati i postupati u slučaju da vlasnik ili koncesionar svoje pravo pokušaju ostvariti samovlasno.

Ribari s Vargarole ne odustaju od toga da ostanu na ovoj poziciji, kažu kako su na dogovorima s direktoricom brodogradilišta Tehnomont Gordanom Deranjom i gradonačelnikom Zoričićem dobili jedino opciju, odnosno ultimatum da maknu plovila, tako da to nisu bili nikakvi dogovori.

Ribari se u ovoj lučici nalaze već 120 godina kaže Simić, te naglašava kako nitko ovdje nije došao na silu, prijevarom, a niti potajno.

"Ribari ništa ne razumiju, to nije naše ni njihovo, već koncesija koja se ne može otkupiti!"

Direktorica brodogradilišta Tehnomont Gordana Deranja smatra kako su imali dovoljno sluha, te da od veljače čekaju da ribari napuste područje. Dva puta im je produžavan rok, a sada najavljuje kako će se vidjeti tko će duže izdržati.

- Lijepo smo im stavili obavijest u svibnju da do 19. lipnja napuste prostor lučice, a to smo počeli još u veljači kada su prostor trebali napustiti u ožujku. Čekali smo da razgovaraju s Gradom i da se nakon toga na miru isele. Međutim dečki nisu napravili ništa, te smo mi u ponoć 18. lipnja postavili lokot i ploče na kojima piše da je to privatni posjed. Ujutro kada smo došli na posao, ustanovili smo da nema lokota, a niti vratiju, sve su razvalili. Zvali smo policiju i predali prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a ja sam podigla i prijave za remećenje posjeda. Mi ćemo to opet nekako zatvoriti, oni će to opet čupati i vidjet ćemo tko će više izdržati - kazala je Deranja, te se izjasnila o prijedlogu ribara za kupovinom obale lučice:

"Što se tiče prijedloga ribara o kupovini dijela obale, oni ništa ne razumiju, jer to nije niti moje, niti njihovo, to je koncesija, tako da se to ne može otkupiti. Na koncesiji lijepo piše da je to područje brodograđevna luka, znači nije sportska ili ribarska jer tako stoji u GUP-u. Istina, zemlja iznad obale je privatno vlasništvo brodogradilišta Tehnomont koje nećemo prodavati", poručila je direktorica brodogradilišta Tehnomont Gordana Deranja.

Dean Mladenović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.