1 min. čitanja

Riba na tanjurićima u vrtiću ne može biti svježija - Za to se brine jedan medulinski ribar

Riba na tanjurićima u vrtiću ne može biti svježija - Za to se brine jedan medulinski ribar

MEDULIN - Na jelovnicima u školama i vrtićima najrjeđe se nalazi - riba, koja se djeci u pravilu nudi samo jedanput tjedno, i to najčešće zamrznuti oslić. No vrtićka djeca u Medulinu dobivaju nešto drugo. Riba koja se nađe na njihovim tanjurićima - ne može biti svježija, za što se brine jedan medulinski ribar.

Kada su ga iz općine upitali bi li dio ulovljene ribe dostavljao mališanima za zdravi ručak, nije dvojio. Ulov je bogat - dio ide zadruzi, dio odvoji za dječji obrok.

- Evo, spremamo ribu za naš vrtić u Medulinu, da naša djeca jedu frišku ribu, jutros smo je ulovili i nosimo je sad kuharici da spremi za ručak djeci - rekao je Igor Đokić, ribar.

Svakog petka kuharice petnaest kilograma svježe ribe pripremaju na različite načine - prže je, kuhaju ili je pak na meniju riblja juha.

- Te osliće, to je mekano, za djecu. Zadovoljni su, nema boljega nego friška riba, kad je dobijete - kazala je Elida Radošević, kuharica.

Općina je ponosna na ovaj projekt zahvaljujući kojem je djeci u vrtiću dostupna svježa riba.

- Ima jako puno ribe u Jadranskome moru, a djeci se servira neka smrznuta riba, uvezena iz drugih zemalja, ne kod nas. Nama je prioritet da jedemo lokalno i domaće - izjavio je Ivan Kirac, medulinski načelnik.

- Treba biti fer i reći da u cijelom procesu, možda nije svugdje baš dostupna i dostava i puno se stvari mora poklopiti. Mi smo bili uporni imali smo sreću i mora postojati ideja i volja. Imali smo podršku sa svih strana. Stvarno smo sretni zbog toga - rekla je Mirjana Duras Komparić, ravnateljica dječjeg vrtića Medulin.

Hvalevrijedan primjer, koji bi trebali slijediti mnogi drugi - i to ne samo u primorskim vrtićima i školama, gdje se, vjerovali ili ne, i dalje poslužuju riblji štapići.

Nije nemoguć put domaće ribe i do unutrašnjosti zemlje, samo treba dobre volje jer bi zdravlje djece trebalo biti - najvažnije, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.