3 min. čitanja

Riba kao vrijedan izvor željeza - Prirodna podrška u borbi protiv anemije

Riba kao vrijedan izvor željeza - Prirodna podrška u borbi protiv anemije
Foto: Pexels

Željezo je esencijalni mineral ključan za brojne funkcije u tijelu, a njegova najvažnija uloga je sudjelovanje u transportu kisika putem hemoglobina. Dovoljan unos željeza važan je za održavanje energije, koncentracije i otpornosti organizma, te za podršku mnogim biološkim procesima, uključujući proizvodnju energije u stanicama i održavanje zdrave imunološke funkcije.

Osobe koje imaju nisku razinu željeza često se suočavaju s umorom, smanjenom koncentracijom i povećanom sklonostima prema infekcijama. Također, kod dugotrajnog nedostatka željeza, može doći do razvoja anemije, stanja koje može ozbiljno narušiti kvalitetu života.

U prehrani razlikujemo dvije vrste željeza – hem i ne-hem. Hem željezo, koje nalazimo u hrani životinjskog podrijetla, poput ribe, učinkovitije se apsorbira u probavnom sustavu nego ne-hem oblik iz biljnih izvora.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza (IDA) jedan je od najraširenijih nutritivnih problema u svijetu. Može negativno utjecati na rast, razvoj i opće zdravstveno stanje, osobito kod djece, trudnica i starijih osoba. Prema nekim podacima, čak 30% svjetske populacije pati od anemije, a najveći broj slučajeva javlja se u razvijajućim zemljama, gdje je unos željeza često nedovoljan ili nepravilno balansiran.

Stoga je važno prehranu obogatiti namirnicama koje osiguravaju ne samo dovoljan unos željeza, već i njegovu bolju iskoristivost u organizmu. U tom kontekstu, riba se ističe kao prirodan saveznik u borbi protiv anemije.

Riba doprinosi unosu željeza i optimizira iskoristivost željeza iz drugih namirnica

Osim što sadrži hem željezo, čija je apsorpcija znatno viša u odnosu na biljne izvore željeza, prisutnost ribe u obroku može poboljšati apsorpciju ne-hem željeza iz drugih namirnica. Ovaj učinak poznat je kao “MFP faktor” (meso, riba, perad), koji djeluje sinergijski i povećava ukupnu bioraspoloživost željeza iz obroka. To znači da dodavanje ribe obroku od mahunarki, integralnih žitarica ili povrća može značajno poboljšati apsorpciju željeza iz tih namirnica, čak i u prisutnosti tvari koje inhibiraju apsorpciju željeza, poput fitata (koji se nalaze u mahunarkama i cjelovitim žitaricama).

Na taj način, riba ne samo da direktno doprinosi unosu željeza, već optimizira iskoristivost željeza iz drugih namirnica. Uključivanje ribe u obroke s biljnim izvorima željeza – poput leće, graha ili integralnih žitarica – može znatno povećati ukupnu učinkovitost prehrane u borbi protiv anemije.

Vrste riba sa značajnim udjelom željeza

Iako sve vrste ribe sadrže određenu količinu željeza, neke su posebno bogate ovim mineralom. Riba koja sadrži značajne koncentracije željeza uključuje:

Sardine – osobito konzervirana s kostima
Skušu – plava riba s visokim udjelom željeza i omega-3 masnih kiselina
Tunu – bogata željezom, osobito svježa tuna
Inćune – sitna plava riba s vrlo dobrim udjelom željeza
Oslić – lako dostupna lagana riba s umjerenom količinom željeza
Jedna od preporuka za optimizaciju apsorpcije željeza jest kombiniranje ribljih obroka s namirnicama bogatim vitaminom C, poput agruma, paprike ili rajčica. Vitamin C znatno poboljšava apsorpciju ne-hem željeza iz biljnih izvora, a njegova prisutnost u obroku može dodatno podržati unos željeza. Istovremeno, unos pića poput kave i čaja, kao i mliječnih proizvoda koji mogu ometati apsorpciju željeza, preporučuje se vremenski odvojiti od glavnih obroka.

Jedna od ključnih studija na ovu temu usporedila je učinke dijeta bogatih ribom u odnosu na dijete bogate crvenim mesom na status željeza kod žena s niskim zalihama željeza. Iako unos željeza bio niži u dijeti s masnom ribom, nakon 8 tjedana nije došlo do negativnih promjena u statusu željeza kod žena koje su konzumirale masnu ribu. Ovaj nalaz sugerira da masna riba, unatoč nižem ukupnom unosu željeza, može i dalje pružiti potrebne nutritivne benefite, osobito u kontekstu žena s niskim zalihama željeza.

Osim toga, ova studija je otkrila i druge zdravstvene koristi povezane s konzumacijom masne ribe. Kod žena koje su redovito jele masnu ribu, zabilježen je porast razine HDL kolesterola, koji ima ključnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Također, kod tih žena došlo je do poboljšanja osjetljivosti na inzulin, što može imati dugoročne koristi u prevenciji metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Zaključno, riba je puno više od ukusne i zdrave namirnice – ona je važan dio prehrane usmjerene na prevenciju anemije. Redovitim uključivanjem različitih vrsta ribe u prehranu moguće je osigurati kvalitetan unos željeza, poboljšati njegovu apsorpciju iz drugih namirnica te na prirodan način doprinijeti očuvanju zdravlja, osobito kod osoba s povećanim potrebama.

Tekst: Riba Hrvatske

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.