2 min. čitanja

Riba kao odlična hrana za mozak, fokus i koncentraciju

Riba kao odlična hrana za mozak, fokus i koncentraciju
Foto: Pixabay

Danas se zaista lako mogu nabaviti dodaci prehrani koji jačaju koncentraciju i fokus, ali može li se isto postići hranom?

Kada starimo, i naše tijelo prati svaku promjenu. Dobra je vijest da možemo povećati šanse da će naš mozak dugo biti zdrav ako dodamo prehrani namirnice koje mozak voli, piše Ordinacija.hr. Evo što uvrstiti u obroke.

Kofein ne morate izbjegavati

Nema posebne čarolije koja će vas učiniti pametnima, ali neke supstance, kao što je kofein, mogu utjecati na buđenje energije i koncentraciju. Kofein možete pronaći u kavi, nekim čajevima, čokoladi…

Doručkujte

Planirali ste preskočiti doručak? Nemojte jer studije pokazuju kako upravo taj obrok može pojačati kratkotrajnu memoriju i fokus.

Doručku dodajte avokado i cjelovite žitarice

Svaki organ u tijelu ovisi o protoku krvi pa tako i srce i mozak. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama i avokadom može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i lošeg kolesterola. Ove su namirnice zgodan način da pokrenete moždane stanice. Uz to ćete u organizam unijeti vlakna i vitamin E, a iako je avokada “masna” namirnica, te su masnoće zdrave.

Riba je odlična hrana za mozak

Dva puta u tjednu je dobro jesti ribu koja obiluje ovim kiselinama. Omega 3 masne kiseline štite od Alzheimerove bolesti, senilne makularne degeneracije oka, osteoartritisa, bolesti krvožilnog sustava, jača kosti,a čak i mališanima pomaže brže naučiti čitati. Održite svoj um britkim uz prirodne masne kiseline.

Čokolada i orašasti plodovi

Orasi i orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E koji je povezan s usporavanjem kognitivnog propadanja, a tamna čokolada sadrži druge važne antioksidante i stimulanse kao što je kofein, a sigurno će utjecati na bolju koncentraciju.

Jedite borovnice

Ovo ukusno bobičasto voće štiti mozak od oksidativnog stresa i smanjuje učinke bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove bolesti ili senilnosti. Istraživanja pokazuju kako one poboljšavaju sposobnost učenja te motoričke sposobnosti.

Pripremite se za dan

Ako želite danas biti koncentrirani, započnite obrok sa prirodnim sokom od voća, peciva od cjelovitih žitarica s lososom i šalicom kave. A uz to je važno dobro spavati, piti puno vode, vježbati koncentraciju i opuštati se.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.