3 min. čitanja

Riba kao lijek - Konzumacijom ribe do zdrave razine triglicerida u krvi

Riba kao lijek - Konzumacijom ribe do zdrave razine triglicerida u krvi
Foto: Pixabay

Trigliceridi predstavljaju najčešći oblik masnoća u našem tijelu. Iako su nam neophodni za dobivanje energije, ipak nije poželjno da njihova razina u krvi bude povišena. Naime, povišene razine triglicerida ukazuju na neravnotežu u metabolizmu i mogu biti povezane s rizikom od srčanih bolesti. Važno je održavati razine triglicerida unutar normalnih vrijednosti kako bi se smanjio taj rizik.

Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi. Vrlo visoke razine triglicerida mogu doprinijeti razvoju ateroskleroze, stanja u kojem se stvaraju naslage na stijenkama krvnih žila. To može uzrokovati sužavanje arterija i otežan protok krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti.

Foto: Pixabay

Kako bi se razina triglicerida u krvi smanjila, preporučuje se u prehrani smanjiti unos jednostavnih šećera i trans masti u prehrani. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju triglicerida, a samim time i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Aduti ribe u službi zdravlja krvnih žila

Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila. Ove vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, poput EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje imaju pozitivan učinak na krvne žile.

Foto: Riba Hrvatske

Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno, smanjujući upale u krvnim žilama i održavajući njihovu elastičnost. Time se poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od ateroskleroze. Također, smanjuju upalne procese u tijelu koji su često povezani s visokim razinama triglicerida. Osim toga, omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje razine lošeg LDL kolesterola, čime se održava zdrav krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Kako omega – 3 masne kiseline pomažu u smanjenu razine triglicerida?

EPA (eikozapentaensku kiselinu) i DHA (dokozaheksaensku kiselinu) ključne su omega-3 masne kiseline koje imaju značajnu ulogu u regulaciji razine triglicerida u tijelu. One smanjuju proizvodnju triglicerida u jetri i potiču razgradnju triglicerida, čime se smanjuje njihova koncentracija u krvi. Osim toga, poboljšavaju metabolizam masti, smanjuju stvaranje novih triglicerida i poboljšavaju prijenos i metabolizam masti u jetri. Sve to doprinosi smanjenju rizika od visokih razina triglicerida u krvi.

Foto: Pixabay

Redovita konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može pružiti zaštitu krvnih žila i pomoći u održavanju njihove optimalne funkcije. Preporučeni unos omega-3 masnih kiselina ovisi o dobi, spolu i različitim zdravstvenim stanjima. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje unos od 250-500 mg EPA + DHA masnih kiselina dnevno za odrasle osobe. Kako biste postigli preporučeni unos omega-3 masnih kiselina, ribu je poželjno najmanje dva puta tjedno, od čega barem jednom prednost treba dati upravo plavoj ribi.

Tekst pripremio nutricionistički tim Vitaminoteke za Operativni program pomorstva i ribarstva.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.