3 min. čitanja

Revolucionarni 3D modeli u službi očuvanja imovine pod morem

Revolucionarni 3D modeli u službi očuvanja imovine pod morem
Foto: Vectrino

Ovaj revolucionarni pristup omogućuje vlasnicima podmorske imovine jednostavan i mjerljiv način pregledavanja svakog centimetra površine luke, lučice ili obalnog zida kako bi istražili njihovo stanje i eventualna oštećenja.

Na svijetu ne postoji bolji, precizniji i detaljniji način kojim se može pregledati sve što se događa pod morem od onog kojeg je razvila riječka tvrtka Vectrino. Osim što su izuzetno atraktivni i dojmljivi, njihovi 3D modeli, poznati kao digitalni blizanci,
pružaju realistične i identične virtualne kopije stvarnih podmorskih objekata.

Ovaj revolucionarni pristup omogućuje vlasnicima podmorske imovine jednostavan i mjerljiv način pregledavanja svakog centimetra površine luke, lučice ili obalnog zida kako bi istražili njihovo stanje i eventualna oštećenja.

Veliki međunarodni interes

Za one koji upravljaju podmorskom imovinom naši modeli su od presudne važnosti. Omogućuju jednostavno planiranje, analizu i praćenje stanja. Sva oštećenja su jasno vidljiva i georeferencirana, a podaci se mogu preklapati što olakšava praćenje infrastrukture kroz vrijeme.

Osim toga, ono što čini Vectrino jedinstvenim jest činjenica kako smo jedina tvrtka
na svijetu koja je uspjela riješiti virtualni prikaz velikih površina pod morem bez zakrivljenja ili deformacija zbog čega je interes za metodologijom koju smo razvili golem- naglašava Josip Rukavina, direktor tvrtke Vectrino.

Kako bi postigli iznimne rezultate stručnjaci u Vectrinu osmislili su i posebnu opremu koju koriste prilikom snimanja. Naime, za izradu virtualne kopije neke građevinske strukture pod morem, potrebne su stotine tisuća fotografija s terena iz kojih se potom stvara 3D model.

Unatoč velikoj količini podataka, sam proces njihovog prikupljanja je optimiziran i prilično brz. Primjerice, zid 600m dužine i 10m dubine moguće je snimiti u jedan dan.

Isušivanje mora

Na konačnom prikazu tzv. digitalnom blizancu, “isušuje” se voda iz okruženja podvodne građevine što olakšava posao nadzora i planiranja iz ureda.
Ova tehnologija je primjenjiva na lukobrane do 15m dubine i obalne zidove do 30m dubine u uvjetima bistre do srednje mutne vode, što za luke i kontejnerske terminale smještene u 40% svjetskih mora predstavlja ogroman pomak u kvaliteti upravljanja podmorskom imovinom.

- Trenutno radimo s klijentima duž cijelog Jadrana, dok se naše suradnje izvan granica hrvatske odvijaju po principu licencenog modela u sklopu kojeg prenosimo znanje i opremamo druge, dok obradu podataka radimo unutar tvrtke - zaključuje Rukavina.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PROJEKT PSAMIDES Novi koncept snimanja podvodne infrastrukture i 3D modeli detekcije oštećenja luka i riva | | Morski HR
Psamides (Ports small and medium alliance for sustainable development) projekt predstavlja suradnju mediteranskih zemalja te okuplja 10 partnera iz Francuske, Španjolske, Grčke, Crne Gore i Hrvatske.
Cijela hrvatska obala mapirat će se 3D kartografijom – Predstavljen Croatian Coast and Harbor Survey | | Morski HR
U akvatoriju riječke luke održano je predstavljanje Croatian Coast and Harbour Survey projekta čiji je cilj putem 3D kartografije mapirati cijelu hrvatsku obalu te stvoriti bazu podataka za
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.