1 min. čitanja

Remek-djelo digitalne tehnologije: Početkom 2020. šibenska tvrđava priča povijest u 3D mappingu

ŠIBENIK – U sklopu europskog projekta “Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama” Tvrđava sv. Mihovila postat će bogatija za sadržaj kojim se povijesna baština interpretira putem digitalne tehnologije.

Dvije podzemne cisterne za vodu, koje datiraju iz 15. stoljeća, dugo su bile skrivene u unutrašnjosti tvrđave, no uskoro će u njima oživjeti legenda o nastanku grada te burna povijest tvrđave!

Upravo su u tijeku završni radovi postavljanja sustava za tehniku projiciranja 3D videomapiranja. Posjetitelji će ondje početkom 2020. moći doživjeti povijest grada Šibenika i tvrđave kroz dva četverominutna spektakla, najavljuju iz Tvrđave kulture Šibenik, čiji rad potpomažu Europski strukturni investicijski fondovi.

Audiovizualno remek-djelo koristi najsuvremeniju tehničku opremu potrebnu za projiciranje sadržaja na zidove cisterne. Potpuni dojam virtualnog prostora dat će slikovna i zvučna kulisa od 34 projektora i 16 zvučnika.

Tvrđava i grad, grad i tvrđava

Jedna od cisterni vodi vas u središte svevremenske borbe između dobra i zla, koja je u kršćanskoj tradiciji predstavljena pobjedom svetog Mihovila nad zmajem. Krilati arhanđeo je najvjerojatnije od samog osnutka Šibenika bio njegov zaštitnik. U drugoj cisterni ulazite u vremeplov pomoću kojeg pratite priču o stvaranju i rastu Šibenika, koji se s brda posvećenog sv. Mihovilu širi na obalu, te u renesansi doživljava svoje zlatno doba.

Svjedoci prošlosti

Davni događaji svoje tragove ostavljaju u pričama, zapisima, ali i svakodnevnim predmetima. U pauzama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna izložba upravo tih materijalnih svjedoka – arheoloških nalaza pronađenih u prostorima tvrđave od ilirskog doba naovamo: rekonstruirani ostaci keramičkih zdjela i uljne svjetiljke, lule i novčići koji svjedoče kontinuitetu korištenja ove lokacije unatrag nekoliko tisućljeća.

Dio doživljaja osim ovog teksta iznad, pustili su i u vrlo kratkom videu, pa pogledajte što nas to čeka u mističnoj šibenskoj tvrđavi u godini ispred nas.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenskoj tvrđavi dodatnih 12 milijuna kuna, uređuje se njena unutrašnjost
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.