3 min. čitanja

Rekordan broj ruskih brodova promijenio zastavu

Rekordan broj ruskih brodova promijenio zastavu
Foto: Twitter

Velik broj plovila pod ruskom zastavom u posljednje vrijeme promijenio je zastave, a u ožujku je taj broj naglo porastao. Brodovlasnici i brodari se odlučuju na taj potez u pokušaju prikrivanja veze s Moskvom i izbjegavanja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, tvrde iz pomorsko konzultantske tvrtke Windward Ltd.

Ukupno 18 brodova, uključujući 11 teretnih brodova iz iste flote, tijekom prošlog mjeseca promijenilo je zastavu s ruske u zastave trećih država, navodi izraelski Windward. To je više od tri puta više zabilježenih promjena zastave od mjesečnog prosjeka za ruska plovila. Također je to prvi put da je ova brojka postala dvoznamenkasta, na temelju podataka iz siječnja 2020.

– Neki od ovih primjera mogu ukazivati ​​na aktere koji namjerno prikrivaju svoj identitet za obavljanje poslova koji ne bi bili dopušteni prema novim sankcijama navodi Windward u izvješću za Bloomberg News, prenosi gCaptain.

Ovakvi slučajevi promjene zastava dolaze nedugo nakon što su brojna ruska plovila, od tankera za prijevoz nafte do višemilijunskih jahti u vlasništvu oligarha, ‘nestala’ s lica zemlje, isključivši sustave za identifikaciju i prijenos lokacije koji bi uvijek trebali biti uključeni. Ova praksa omogućuje ‘incognito’ plovidbu, ali i može predstavljati rizik za pomorsku sigurnost.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi saveznici pojačali su sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Američki predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu 8. ožujka o zabrani uvoza ruske nafte i plina, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo poručilo da će postupno ukinuti uvoz nafte do kraja godine. Obje zemlje, zajedno s Kanadom, također su zabranile ruskim brodovima ulazak u svoje luke, prenosi Pomorac.hr.

– Strane tvrtke imaju različite motive za prelazak s ruske zastave, žele da njihova plovila mogu raditi posvuda bez ograničenja i, u nekim slučajevima iz moralnih razloga – rekli su iz Windwarda.

Foto: Bloomberg

Od 18 plovila koja su promijenila zastave u ožujku, tri su tankera – od kojih dva prevoze naftu, navodi Windward. Pet plovila izravno je povezano s ruskim vlasnicima. Jedanaest teretnih brodova je iz iste flote u vlasništvu tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a svi su sada registrirani na Maršalovim otocima. Tri plovila promijenila su zastave u zastavu Svetog Kristofora i Nevisa.

Mijenjanje zastava nije nužno neuobičajena praksa – ponekad se to događa zbog promjene vlasništva ili područja djelovanja. Primjerice, u Singapuru je tijekom 2021. svaki mjesec zabilježeno u prosjeku 17 promjena zastave, dok je u Japanu ove godine zabilježeno u prosjeku pet promjena zastave mjesečno. Međutim, te brojke su dosljedne, dok su promjene u ruskoj floti koja se sastoji od ukupno 3.300 plovila nagle. Broj promjena zastave na mjesečnoj bazi dosad nikada nije premašio devet, još od siječnja 2020., pokazuju podaci Windwarda.

“Ono što čini promjene zastave zanimljivima je kada postoji povezanost sa sankcijama prema određenoj zemlji, posebno kada je vlasnik ili upravitelj registriran u toj istoj zemlji”, navode iz Windwarda.

Govoreći o lošim brodarskim praksama, američko Ministarstvo financija u svibnju prošle godine upozorilo je da “neki akteri mogu krivotvoriti zastave svojih plovila kako bi prikrili nezakonitu trgovinu. Također ih mogu više puta registrirati na nove države zastave (‘flag hopping’) kako bi izbjegli otkrivanje.”

Ova će praksa vjerojatno postati češća ako se rat u Ukrajini nastavi, rekao je Ian Ralby, izvršni direktor I.R. Consiliuma, konzultantske tvrtke za pomorsko pravo i sigurnost. Brodovi koji vijore zastave Maršalovih otoka ili Svetog Kristofora i Nevisa manje će privlačiti pozornost.

– Riječ je o jasnom pokušaju ruskih brodovlasnika i operatera prikrivanja identiteta plovila – rekao je Ralby.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.