4 min. čitanja

Regija s najvećim brojem orgulja u Hrvatskoj - Čak 46 vrijednih orgulja skriveno je u istarskim crkvicama

Regija s najvećim brojem orgulja u Hrvatskoj - Čak 46 vrijednih orgulja skriveno je u istarskim crkvicama
FOTO: Organum Histriae

Orgulje su „kraljica instrumenata“, a Istra ih po svojim crkvicama skriva čak 46 i po tome je ona regija s najvećim brojem orgulja u Hrvatskoj.

Porečko-pulska biskupija može se pohvaliti orguljama izuzeto kvalitetne izrade iz 17., 18., 19. i 20. stoljeća. Zahvaljujući održavanju međunarodnog festivala „Organum Histriae“ razvila se svijest o važnosti očuvanja te neprocjenjive baštine.

FOTO: Organum Histriae

Projekt Organum Histriae, još od svojih začetaka davne 1998. godine, neumorno radi na promociji i očuvanju vrijednih spomenika kulture koji zaslužuju pozornost i stvaranju nove, mlade publike.

- Jedino kroz odgoj djece i mladih, stvaranjem novih zaljubljenika u orguljsku umjetnost, možemo očekivati svjetlu budućnost za povijesne orgulje - smatra Elena Roce, predsjednica Udruge Organum Histriae.

Upravo je ona, inače istarska orguljašica i pjevačica uz Krešimira Klarića, karlovačkog orguljaša i kompozitora, osnovala Udrugu za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine „Organum Histriae“ koja je preuzela organizaciju istoimenog projekta.

Ovaj dvojac prvenstveno inzistira na kvalitetnom, stručnom i redovitom održavanju restauriranih povijesnih orgulja.

- Valja naglasiti da se ti instrumenti servisiraju i štimaju isključivo iz sredstava projekta te koriste uglavnom kroz realizaciju njegovog programa, dok ostatak godine leže zaboravljeni na korovima. Veliki problem je nedostatak profesionalnih orguljaša i školovanih amatera zbog čega se orgulje ne koriste niti u liturgijske svrhe. Drugi problem je manjak svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja upravo ovih instrumenata, ali i činjenica da opća populacija gotovo nikada nema priliku čuti orgulje, a kamo li pogledati ih izbliza - naglašava Roce za emisiju Boje zemlje.

Zbog toga su pokrenute orguljske ture sa stručnim vodstvom i demonstracijom gdje bilo tko, naravno uz asistenciju, može zaviriti u kućište instrumenta, proučiti mehanički ustroj te u konačnici i sam sjesti za sviraonik te osjetiti kako nastaje zvuk pritiskom manualne, pedalne tipke ili kako zvuči promjena registra.

S obzirom na to da je naglasak na djeci i mladima, pokrenute su suradnje s osnovnim i srednjim školama za koje su organizirani jednodnevni izleti prilikom kojih, osim sviranja, dožive pravo putovanje u povijest i upoznaju pitoreskne istarske gradiće poput Buja, Motovuna i Sv. Lovreča.

Što se tiče orgulja i njihovog trenutnog stanja, u okviru projekta odrađene su brojne hvalevrijedne i kvalitetne restauracije. Upravo ove godine obilježava se deseta godišnjica restauracije orgulja Petra Nakića, rodom Šibenčanina i začetnika venecijansko – dalmatinske orguljarske tradicije.

Malo ljudi zna da upravo Istra, točnije Sv. Lovreč Pazenatički, čuva jedan takav dragulj – Nakićeve orgulje iz 1735. godine. S obzirom na količinu originalnog materijala i kvalitetu restauracije koju je izveo Francesco Zanin, voditelj orguljarske radione iz Codroipa čija se obitelj bavi ovim zanatom već sedam generacija, s punim pravom možemo reći da je ovo najvažniji i najbolje očuvan, funkcionalni Nakićev instrument u Hrvatskoj.

Osim orgulja u Sv. Lovreču, radiona Zanin je restaurirala još jedan vrijedan rad u Motovunu, orgulje najuspješnijeg Nakićevog učenika Gaetana Callida.

Trenutno je u upotrebi još jedan vrijedan Callidov instrument, orgulje u najljepšoj baroknoj crkvi Istre, u bujskoj župnoj crkvi Sv. Servula. Restauraciju je obavila tvrtka Vegezzi – Bossi još 2001. godine, zbog čega je potrebno uskoro izvršiti jedan malo veći servis.

I orgulje iz Rovinja, iz župne crkve Sv. Eufemije, napokon su dočekale priliku za nov život.  

- Nakon nekoliko teških devastacija u prethodnom stoljeću od strane samoprozvanih orguljara i krađe materijala koji se nalazio razasut na nekoliko lokacija van Hrvatske, preostali dijelovi orgulja poslani su u stručne ruke, u radionu Zanin na restauraciju. Riječ je o najvećim, dvanaeststopnim orguljama slične tradicije u Istri koje su izgrađene 1754. godine, jedini poznati rad Antonia Barbinija u Hrvatskoj! Izuzetno se veselimo povratku ovog znamenitog instrumenta i oživljavanju bogate liturgijske tradicije Sv. Eufemije - kaže Roce te najavljuje skorašnju obnovu još barem dva instrumenta koji pripadaju nekim drugim orguljarskim tradicijama, odnosno predstavljaju iznimku u orguljarskoj baštini istarskog poluotoka.

Brendiranje orgulja

- Iznimno smo sretni da interes za orgulje sve više raste, a u ovom trenutku Organum Histriae već ima i stalnu publiku. Od ove godine nakon koncerata publici nudimo i kratak obilazak orgulja - kaže Roce.

Imali su tako priliku malo više porazgovarati s posjetiteljima te su saznali kako neki dolaze u Istru ciljano zbog samih koncerata. Naravno to uvijek uključuje i nekakav turistički odmor, ali takve izjave govore koliki potencijal ima Istra, postati značajnom destinacijom na europskoj mapi orgulja i kulture.

- Ono što mi nudimo i pokušavamo brendirati uvelike donosi razvoju kulturnog turizma Istre - naglašava. Naime, projekt Organum Histriae jedini je projekt ovakvog tipa koji obuhvaća čitavu Istru, pa čak i preko granice.

- Svijet orgulja i orguljaša nije tako jako velik i dobar glas daleko se širi. Već smo dobili nekoliko povratnih informacija od inozemnih orguljaša kako su čuli za prekrasnu Istru i Organum Histriae, što je od velikog značaja imajući na umu da se inače priča uglavnom o samo nekoliko poznatijih lokacija u Europi - ističe.

- Vjerujemo da, ako određene institucije nastave i dalje podržavati naš rad, istarske povijesne orgulje nikada neće utihnuti, te da će svojim prekrasnim paletama registara oplemenjivati duše slušatelja još puno idućih generacija - zaključuje Roce.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.