2 min. čitanja

REGATA SVETI NIKOLA Čak 602 jedilice jutros krenule u lov na pobjedu

REGATA SVETI NIKOLA Čak 602 jedilice jutros krenule u lov na pobjedu
Foto: JK Vega / Ilustracija

PULA - U 9 sati jutros, startalo je rekordno izdanje regate Svetog Nikole. 

Na 32. izdanju najveće regate u Hrvatskoj, nastupa 602 natjecatelja čime je srušen rekord pretpandemijske godine. 

U klasi Optimist ovo će biti najjače izdanje, na startu se našlo 428 jedriličara i jedriličarke podijeljene u 4 grupe. Predsjednik JK Vege i predsjednik Regatnog odbora za klasu Optimist pozvao je svoju flotu na more s pulskih Valsaline već oko 8:45. To su djeca od 7 do 15 godina iz 18 različitih zemalja koja će se za titulu najboljeg natjecati na polju ispred pulskih šetališta Lungomare i Zlatne stijene. 

U planu je u 3 dana odjedriti 9 jedrenja, prema prognozama DHMZ-a očekuje se slaba od umjerena bura, što bi trebalo omogućit jedrenje i najmlađim jedriličarima. 

Po buri start regate je vani prema otvorenom moru, na potezu između Svete stijene i kampa Stoja, dok će prva bova oko koje će jedriličari okretat biti u smjeru Splendida. Cilj za klasu Optimist, najbolje će se vidjeti sa kampa Stoja. 

- Nikad nismo imali ovoliko Optimista, u početku svi su jedrili u jednoj floti, kako se broj takmičara povećavao, odlučili smo se za 2 flote, kad to nije bilo dovoljno, prešli smo na 3, pa na 4 odvojene flote. Ako se ovako nastavi, iduće godine, definitivno ćemo morati prijeći na 5 odvojenih starteva, što je rijetkost i za neka svjetska i kontinentalna prvenstva - poručio je Ganić Refko.

Klase ILCA blizu su rekorda, ali iz nisu uspjeli srušiti, no i ovdje će jedriličari biti podijeljeni u grupe. Najmanja klasa ILCA 4, koja je prijelazna klasa nakon Optimista i u kojoj jedre takmičari mlađi od 18 godina, imat će na startu 91 jedriličara i jedriličarku. 

Klasa ILCA 6, olimpijska je klasa za žene, i prijelazna za muškarce i u njoj će na startu biti 66 jedriličara i jedriličarke, također podijeljenih u 2 grupe. 

U olimpijskoj klasi za muškarce, u kojoj Hrvatska ima i dvije olimpijske medalje Tonća Stipanovića, nastupit će 17 jedriličara. 

Klasa laser najbolje će se moći pratiti sa Svete stijene i havajske plaže s koje će se vidjeti prva bova oko koje se jedriličari okreću, dok će njihov cilj biti dalje na pučini, pa će se rezultati ipak najbolje moći pratiti na društvenim mrežama Jedriličarskog kluba Vega.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.