1 min. čitanja

RECIDIVISTI Talijanski ribari koristeći loše vrijeme debelo ušli u hrvatske teritorijalne vode

LASTOVO – Talijanski ribarski brod Giovanni Junior satima je u utorak na večer plovio unutar hrvatskih teritorijalnih voda sjeverno od Palagruže i jugozapadno od Lastova u smjeru zapad-istok i nije mu prvi put. Isti brod je tu radnju, samo u suprotnom smjeru učinio i u studenom prošle godine, pa možemo reći i da su posada ovog broda zbog nezakonitog prelaženja državne granice postali recidivisti, koje su hrvatske službe detektirale, ali nisu uhvatile.

Bilo je dosta bure, pa je talijanski ribarski brod vozio tako da mu valovi tuku u krmu, no dozvolu za ulazak u hrvatske teritorijalne vode nije pitao.

– Prema informacijama kojima raspolažem, brod je uočena na moru sjeverno od Palagruže. Pozvan je od strane VTS centra Rijeka (Hrvatski sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom) i nije se odazivao. Potom su isključili AIS uređaj. Zbog loših vremenskih prilika nismo mogli isploviti, pa je u međuvremenu brod napustio hrvatske teritorijalne vode – ispričala nam je Andrijana Biskup iz odnosa s javnošću Dubrovačko-neretvanske policije.

Talijani su najvjerojatnije koristili pretpostavku loših vremenskih uvjeta – malo previše riskiraju za eventualni ulov, zaključak je kojeg smo mogli dobiti iz dubrovačke policije.

Giovanni Junior u hrvatskim vodama je bio ravno 4 sata, od 20.30 do 00.30, kada gasi AIS, sustav automatske identifikacije brodova kojeg su brodovi dužni imati i držati uključenog unutar teritorijalnih voda. Danas se već nalazi u sigurnim talijanskim vodama, ispred svoje luke – Bari.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Talijani se opet rugaju s nama – Evo gdje su dronovi!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.