2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Sipa u šugu s lećom i orzom

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Sipa u šugu s lećom i orzom

U gotovo svakom ribarskom kominu, posebno na nasim otocima, trpeza je bila nezamisliva bez sipe na više načina. Spravjala se  prigana, punila se mušulama, činila u brodetu, rižotu, kako god.

Katija Puljizević

Moja omiljena ričeta za sipu je Sipa u šugu sa lećom i orzom. U vrijeme kad imamo mladog boba, spravja se s bobom i to je prava blagodat okusa.

Sipa (cca800 grama) se očisti od kosti i iznutrice i opere. Dio površinske kože možete skinuti ako želite da vam meso sipe bude potpuno svijetlo.

Sačuvajte crnilo.

Zažutite na maslinovom uju 1 veću ili dvije manje glavice luka i šufigate do zlatne boje. Dodate česan i nekoliko komada sušene pomadore.

Ako je nemate, slobodno zamijenite guljenom pomadorom iz konzerve ili svijetim šeri pomadorama.

Dodate sipu rezanu na komade ili kocke, prstohvat soli , mrvicu papra, dvije ožice bijeloga osta i crnilo.

Šufigat sve zajedno pola ure na laganoj vatri  i dodati dec ipo bijeloga vina i sitno sjeckani freški petrusin. Kuhat dok vino ne ishlapi.

20 dag orza i 20 dag zelene leće napola skuhati u blago posoljenoj vodi i zatim je pomiješati sa šugom od sipe .

Nadolijevati toplu vodu tek toliko da je umjereno juhato (ako imate riblji temeljac još bolje) da se sočivo dokraja skuha u šugu.

Kuhano možete dodatno začiniti maslinovim ujem ili sitnim petrusinom.

Ukoliko niste ljubitelj sočiva, ovako pripremljenu sipu u šugu možete servirati s palentom.

Foto: Katija Puljizević

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.