3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Povijest dubrovačkih šporkih makarula

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Povijest dubrovačkih šporkih makarula
Foto: Katija Guljelmović

O dubrovačkim šporkim makarulima moglo bi se puno toga reći. Ono što je istraženo i dokazano jest da su se Dubrovčani držali starih i tradicijskih običaja posebno za festu Sv. Vlaha koja nam se bliži 3. veljače.

Stari su dubrovčani malo pažnje pridodavali ukrašavanju jela, a više tradiciji i običajima. Uza svu svoju jednostavnost, nama su u današnje vrijeme ta jela jako značajna. Cijenjeni čitateljiM donosim vam par kratkih crtica tj. „povijest“ dubrovačkih šporkih makarula.

Prvi makaruli izrađeni na domaći način, tj. na velikoj igli za pletenje džempera, javljaju se u franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju/Konavle. O tome govore brojni spisi koji su pronađeni u samostanu i u arhivu.

Samostan je kroz njegovu povijest više puta spaljen i devastiran, te  je dva puta stradao od trešnje, tako da dio bogate arhivske građe nedostaje, ali je glavnina sačuvana. U njima je vidljivo da su časne sestre koje su pomagale pri samostanu, prve pravile makarule na igli za svečanost posvete obnovljenog dijela samostana 1822. godine  i to iz običnog vodeničkog brašna, (danas bi rekli: cjelovito zrno).

Tragom ovih povijesnih činjenica treba znati da su franjevci prilikom „prisege“  uzeli siromaštvo kao način življenja, te samim time se nameće i zaključak da je odatle potekao i naziv „šporki makaruli“, jer s malo mesa i dosta luka koje bi se dugo pripremalo sve dok se meso ne raspadne a ostane toć, pa se time poliju makaruli, eto samo da izmjene boju i okus.

Foto: Katija Guljelmović

Sastojci:

– govedina (ili junetina-meso bez kosti) 1,60kg
– mast (svinjska)0,20 kg
– luk 1,00kg
– mljevena slatka paprika 0,03 kg
– vino (crveno) 0,15 kg
– peršin (u listu) 0,045 kg
– češnjak 0,03 kg
– cimet 0,0005 kg
– klinčić 0,0002 kg
– lovorov list 1 kom
– makaruli 1,00 kg
– sir domaći – ovčji ili kozji 0,08 kg
– papar – sol

Foto: Katija Guljelmović

Priprema:

Odvojeno meso od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke (veličine 1,5 x 1,5 cm). U posudi na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli, doda se sječeno meso. Sve se pirja dok  tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se mljevena slatka paprika pa još kratko vrijeme popirja. Zalije se vinom i tekućinom (toplom vodom).

Jelo se povremeno promiješa uz stalno pirjanje u posudi bez poklopca. U jelo se doda sjeckani petrusin i česan, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se i dalje lagano pirja oko dva sata, ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja malo vrele vode. Kuhani i ocijeđeni makaruli (tjestenina) lagano se operu mlakom vodom, dobro ocijede, preliju rastopljenom masti, izmiješaju se a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Tako sastavljeno jelo treba odstajati desetak do petnaestak minuta kako bi se što bolje sjedinilo. Jelo se poslužuje posuto domaćim  struganim ovčjim ili kozjim sirom. Najbolje je uz ovu ričetu koristiti domaće makarule, ali možete ih zamjeniti širokom pastom Ziti.

Foto: Katija Guljelmović

Na dobro nam došla Festa Svetoga Vlaha, a ovom prigodom čestitam našem novom biskupu, ocu Roku Glasnoviću, na jučerašnjem ređenju. Neka mu Bog  da zdravlja i mudrosti, da nas u budućim vremenima ujedini još više, vodi nas putem vjere ufanja u ljubavi, te nam bude dobar pastir!

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ŠPORKI MAKARULI Trpeza i običaji za festu svetog Vlaha
Recepti dubrovačkog primorja: Stonski makaruli
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.