2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG KRAJA Falsa (lažna) menestra

RECEPTI DUBROVAČKOG KRAJA Falsa (lažna) menestra
Foto: Katija Guljelmović

Često su se, u neimaštini, izmišljala jela. Nije se vazda imalo koliko se htjelo, pogotovo prije kad je broj ukućana u jednoj obitelji, u odnosu na današnje doba, bio nezamisliv.

Katija Puljizević

Znale bi  za trpezom, svakodnevno, zasjesti 4 generacije. Trebalo je svijeh najesti!

Nikad neću zaboravit kad sam pitala babu: „pa da kakva je ovo menestra?“

Ona odgovori: – E moja  ćerce – falsa !

Mi smo se upravo jučer omrsili i čini mi se da s njome uvjek počinje uvertira u zimsku kuhinju.

Foto: Katija Puljizević

Potrebno vam je :

3 domaće dimljene kobasice,

1 svinjska dimljena koljenica,

30 dag domaće pancete u komadu,

Glavica glavatog kupusa,

Glavica verze,

3 patate,

Dvije ožice svinjske masti,

Sol.

Foto: Katija Puljizević

Operete meso  i stavite ga kuhati sa svinjskom masti u dovoljno vode 40 tak minuta  .

S obzirom da je ovo lagana menestra u koju se ne stavja svinjska glava, nemojte prolijevati prvu vodu nego nakon 40 min dodajte kupus prerezan na četvrtine, polovice patata i kobasice.  Za razliku od “prave menestra”, kojoj za kuhanje trebaju 3 ure, ova će biti gotova za 1 uru, kuha se s tri vrste kupusa i u nju ide raštan, ali od namirnica ne stavljamo ništa jako.

Posolite pri kraju. Kuhajte dok kupus ne omekša.

Zar se i vama ne čini da se s ovim jelom opraštamo od ljeta a pozdravljamo zimu ?

U slast !

Foto: Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

Recepti dubrovačkog primorja: Zelena menestra
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.