1 min. čitanja

Rebraši bi mogli ugroziti ribarstvo i turizam

Rebraši bi mogli ugroziti ribarstvo i turizam
Photo: Wikimedia

ROVINJ – Dok se šali skloni Rovinjci nadmeću idejama kako iskoristiti rebraše koji su posljednjih tjedana u gustim jatima obgrlili kupače diljem priobalja Istre – u kozmetičke, turističke ili jestive svrhe? – stručnjacima nije do zabave, piše Glas Istre.

Djelatnici rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” pojavu rebraša prate i uzimaju uzorke mora a rovinjski je gradonačelnik Marko Paliaga otišao i korak dalje te uputio svojevrsni apel Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i nadležnom ministru Olegu Butkoviću da inicira sastanak vezan uz monitoring rebraša, kojem bi uz stručnjake Centra i uz njega, bio nazočan i gradonačelnik Poreča, također zainteresiran za ovaj problem.

Uzorci s devet morskih postaja

Kako je pojasnio gradonačelnik Paliaga, na sastanku bi se razmatrala mogućnost zajedničke strategije za praćenje ove nemile pojave, koja bi u krajnjoj liniji, ne stavi li se pod nadzor, mogla ugroziti ribare, ali i turizam sjevernog Jadrana. Naime, ističe prvi čovjek grada, rebraš Mnemiopsis leidy nije samo problem Rovinja, Poreča, Pule ili Umaga, već je njegova velika i ovoljetna najezda problem čitave zemlje.

Na pitanje ima li mjesta panici, odgovorio je dr. sc. Paolo Paliago, oceanolog u rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, zadužen za njihovo praćenje.

– U posljednja dva tjedna znatno je pojačano prisustvo i koncentracija rebraša duž zapadne istarske obale. Konkretno, u utorak su djelatnici Centra uzorkovali more i zooplanktone (hranu rebraša) s devet morskih postaja od Savudrije do Muzila, duž otprilike 80 kilometara, ne bi li dobili uvid u situaciju na “otvorenom” moru bez bilo kakvih vanjskih utjecaja, kaže Paolo Paliaga, dodajući da se od lani, kada su rebraši prvi put primijećeni i počelo je praćenje, stanje bitno promijenilo.

N. Orlović Radić/Glas Istre

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.